Ik heb de neiging mijn gevoelens te overstemmen met actie. Geen idee of het erfelijk is, maar ik ben een fikser. Zakelijk heeft me dat veel gebracht. Bazen vinden het fijn als je problemen snel doorziet en oplost. Maar privé is het niet altijd handig.

Er gebeurt iets. Dat leidt tot een emotie. En dan denk ik: zo, hoe kan ik dat nou eens ‘eventjes’ oplossen. Zodat dat niet meer gebeurt. Zodat ik me niet meer zo hoef te voelen. Die neiging heb ik nu ook. Ik zal je vertellen waarom…

Vanuit Stichting Donorkind zijn we in gesprek met Fiom hoe de dienstverlening aan donorkinderen verbeterd kan en moet worden. Hun databank voor donoren en donorkinderen is te duur, werkt niet transparant, is in teveel gevallen afschuwelijk traag. Het kan maanden tot wel een jaar duren voor je elkaar ontmoet, als Fiom je matcht.

Nu ben ik zelf onderwerp geworden van een # fail bij Fiom. Ze hebben de mogelijke match tussen mijn zus en mij wel opgemerkt. In 2012 al. Dat was al rijkelijk laat, omdat we er sinds 2011 in stonden. Maar vervolgactie bleef uit. Waardoor ze ons in 2017 (nog) niet gematcht hadden. Ik zeg (nog), omdat dat letterlijk in hun brief met toelichting op het missen van de match staat.

Nu ben ik verdrietig. Ik had vijf of zes jaar geleden al mijn zus kunnen ontmoeten, als ze bij Fiom niet zo vreselijk hadden zitten snurken. En door dat verdriet schiet ik ook nu weer in de actie-modus. We waren met ze in gesprek met de Stichting Donorkind. Nu moet er een vervolgafspraak komen. Ik moet Defence for Children spreken. Ik moet verder met het optekenen van ervaringen van anderen met Fiom. Ik moet. Ik moet. Ik moet.

Nee.

Ik moet eerst even huilen.

Join the discussion 4 reacties

 • Maartje schreef:

  Lieve Ester, herkenbaar, het niet te lang bij je gevoel willen stilstaan. Begrijpelijk dat je verdrietig bent over hoe het gelopen is bij het FIOM. Je had elkaar al veel eerder kunnen ontmoeten, als…
  Wat werd bij het FIOM als reden gegeven? Gebeurt het vaker, dat een mogelijke match niet opgevolgd wordt? Is er bij het FIOM een lijst waarop de gegevens van het testlab, bij een mogelijke match, vergeleken kunnen worden met de ontstaansplek en het geboortejaar van donorkinderen? Zo had bij jullie ook een grotere zekerheid verkregen kunnen worden, waardoor opvolging logisch was geweest. Dit zijn vragen die bij mij opkomen. Hoef je niet allemaal te beantwoorden, hoor. Maar ben er wel benieuwd naar, want hetzelfde kan bij mij of anderen gebeurd zijn. Mooi om zo jouw verhaal te lezen en je te volgen. Wees maar lief voor jezelf, door ruimte te nemen om je gevoel te ervaren.
  Hartelijke groet, Maartje.

 • Steph schreef:

  Hey Es, ik vind het zo erg voor jou en je (half)zus. Dit verdien je niet. Niemand verdient dit. Het kan gewoonweg niet dat je je volste vertrouwen schonk aan een organisatie welke naar de buitenwereld verkondigt dè organisatie te zijn die de belangen en welzijn van donorkinderen allerhoogst in haar vaandel draagt. Maar dat niet alleen: ze hebben ook regelmatig openlijk andere DNA-testing geridiculiseerd en tegen geadviseerd: hun manier van testen en zogezegde regelmatige ‘checks’ zouden resultaten maximaliseren en garanderen.

  En dan zo falen. Wat een onkunde, wat een onprofessionalisme. En jij en je zus zijn niet de enigen die dit zo bij hen eervaarden.

  Om aan een ander uit te leggen hoe erg dit is, maak ik soms de vergelijking met een foute je-leven-op-zijn-kop-zettende diagnose. Je solt zo niet met mensen, en zeker niet met diegenen die al heel hun leven op zoek zijn naar mensen en instanties die vertrouwen niet beschamen.

  Geen enkel excuus, drogreden of verstoppertje achter paraplu’s zet dit recht. Huil, roep, tier, bal je vuisten, … dit is onrecht.

  Morgen krijg je een grote knuffel,
  x stp

 • Natasja schreef:

  Lieve Es,

  Poeh, het blijft wel pittig allemaal maar wat doe je dit toch knap! Nou dikke kus en huilen is altijd goed, kom je weer in een nieuwe betere situatie, elke keer een klein stapje. Dikke kus Natas

 • Janine schreef:

  Zo, dit blog is enorm herkenbaar. Het alsmaar in de actie stand staan, het is net of je hier mijn overlevingsstrategie beschrijft. Eye opener. Dankjewel voor het delen! Liefs Janine

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

  Contact