In Nederland zijn naar schatting (exacte cijfers ontbreken) tussen de 40.000 en 80.000 donorkinderen. Een andere inschatting is weer dat slechts 10% tot 20% van deze donorkinderen op de hoogte is van hun ontstaan. Ze weten met andere woorden niet dat ze donorkind zijn.

Ik heb het ook 28 jaar lang niet geweten en het te horen krijgen is een afschuwelijke schok geweest. Ik moest mijn hele levensgeschiedenis langs om te checken of de rest nog wel klopte? Het is nogal wat, horen dat je vader niet je biologische vader is… Ik had zijn voeten?

Ik vind mezelf niet heel erg op mijn moeder lijken. Ze heeft groene ogen (ik grijs/blauw), is kleiner dan ik en heeft een heel ander karakter. Haar gevoeligheid herken ik wel, de rest eigenlijk gewoon niet. Dus ik ben heel benieuwd op wie ik dan wel lijk?

Toen ik net mijn zoektocht gestart was, ging een vriendinnetje met me mee speuren op internet. We zochten naar geneeskunde studenten aan de UvA in 1972 (het jaar dat ik gemaakt ben). Op een begeven moment stuurde ze me een foto van een vrouw die zó op mij leek! Sprekend! Ik zag mezelf, maar dan met donkere ogen. Ook mijn omgeving was er stil van. Tja, wat doe je dan?

Ik heb de arts die haar vader was gegoogeld. Hij bleek in Laren te wonen (‘om de hoek’) en toen ik zijn nummer vond besloot ik hem te bellen. Ik legde kort mijn situatie uit en vroeg of hij wellicht zaaddonor was geweest bij Leo Swaab? Hij reageerde buitengewoon vriendelijk en nee, hij had nooit iets ‘afgegeven’ bij Swaab. We raakten aan de praat en ik vroeg hem om advies. Hij adviseerde me de mannelijke lijn in de familie van zijn vrouw te onderzoeken, wellicht dat zij gedoneerd hadden? Hij heeft me daar heel lief bij geholpen, en helaas bleken beide mannen die hij in gedachten had nooit hun zaad te hebben gedoneerd.

Ik ben niet het enige donorkind dat bij vlagen de wereld afspeurt op zoek naar uiterlijke herkenning. Ben jij dan mijn vader? Mijn halfzus of -broer? Ik zoek bloedverwanten. Als je op me lijkt kun je familie van me zijn. Ook zonder dat je het weet. Immers… maar weinig donorkinderen weten de waarheid over hun conceptie.

Join the discussion 3 reacties

 • Cora schreef:

  Mooi!!! Xxx

 • linda sprado schreef:

  Hoi Ester, ik hoorde van Ties dat jij ook bij Swaab verwekt bent. Net als ik. Er zijn niet veel donorkinderen op FB uit die tijd. En ik begreep dat er een groepje van 10 is ongeveer die bij Swaab vandaan komen. Ik zou daar graag bij aansluiten. Heel herkenbaar jouw stukje trouwens. Ik zou het zelf geschreven kunnen hebben!

  • Ester de Lau schreef:

   Dag Linda, fijn om van je te horen! Check ff je spamfolder in Facebook Messenger, daar zit ik al een tijdje in verstopt ?. Je boekje staat hier al heel lang in de kast! Ik wil graag contact met je. Je kunt me ook mailen via het contactformulier (via de menuknop bovenin de site of onderin de footer). Ik hoop van je te horen. Groeten, Ester

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

  Contact