Op deze plek breng ik verslag uit van wat je mijn ‘roadtrip’ zou kunnen noemen. Mijn zoektocht. Ik zoek continu naar aanknopingspunten en ga daar vervolgens mee aan de slag. Ik wil bijvoorbeeld graag begrijpen hoe er in de tijd dat ik ‘gemaakt’ werd tegen KID aangekeken werd, wat motieven van zaaddonoren zijn en waar ik nou mijn biologische vader moet zoeken? Appeltaart speelt in het onderzoeken van die aanknopingspunten een bijzondere rol. De symboliek achter deze appeltaart is, dat hij van mijn grootmoeder van moeder’s kant is. In die zin is dit recept een familietraditie van moeder’s kant. En ik zou in mijn zoektocht ook zo graag de tradities van vader’s kant kennen… Dat is een mooie gespreksopener als ik weer eens vanuit het niets iemand heb opgebeld met het verzoek eens met mij af te spreken om te praten…

Oma Dini’s appeltaart

Ingrediënten: 250 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram boter, 160 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker, een citroen (rasp en sap), een losgeklopt ei, anderhalve kilo goudreinetten en veel kaneel.

Bereiding: maak deeg van meel, boter, suiker, vanillesuiker, citroenrasp en ei. Schil anderhalve kilo appels, verdeel ze in kwarten en snij die kwarten weer in plakjes. Meng de appelschijfjes met wat schepjes suiker, het sap van de citroen en een enorme hoeveelheid kaneel. Doe het deeg als een platte plak in een vlaaivorm, zet de appelpartjes haaks op het deeg. Circa 50 minuten bakken op 180 graden.

Join the discussion 6 reacties

 • Feline schreef:

  Damn die taart, ik proef hem nog, zoooooo lekker!!

 • […] geheim niet eenvoudig is. Ik heb begrepen dat mijn grootmoeder van moeders kant (Oma Dini, van de appeltaart) altijd geweten heeft van mijn ontstaan. Een jaar na mijn geboorte kregen mijn ouders […]

 • Paul Potters schreef:

  Ik zag je op Spoorloos vanavond.
  Veel succes met jouw zoektocht naar je echte vader. ?

 • Willem schreef:

  Dag Ester,

  Ik zag op You Tube spoorloos met jou in de aflevering. Geen idee of de zoektocht-wat ik vurig hoop – is gelukt. Maar er is een data bank waar je genealogisch je dna kan laten matchen met mensen die daar ook ingeschreven staan vanwege stamboom onderzoek. Wellicht is dat een idee. Sorry als ik met mijn reactie mogelijk een wond openrijt, was absoluut niet de bedoeling. Hartelijke groeten en ik hoop dat je wat aan mijn tip hebt als je nog zoekt. Willem

  • Ester de Lau schreef:

   Dag Willem, dank voor je reactie. Bijna vier jaar geleden heb ik met vriendinnen een stichting opgericht waarmee we donorkinderen helpen om hun biovader te vinden, met de methode die jij noemt. We zijn daar behoorlijk succesvol in en ik vond ruim een jaar geleden ook mijn vader. Dank voor je belangstelling en dat je de moeite nam me op te zoeken en te reageren! Hartelijke groet, Ester

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

  Contact