Mijn eerste ontmoeting met ‘de zoon van…’

In 2012 (ik wist toen elf jaar dat ik met behulp van anoniem zaad gemaakt ben) liep ik bij toeval Dick Swaab tegen het lijf. De zoon van de dokter die mij ‘gemaakt’ heeft. Ik ging met Daphne heerlijk Japans eten bij een restaurant in Amstelveen, toen ik hem zag zitten. Ik herkende hem van zijn boek ‘Wij zijn ons brein’, dat ik natuurlijk in de kast had staan en waar hij in het voorwoord zo mooi over zijn vader en de sfeer vroeger thuis had geschreven.

Daphne wist nog van niets, ik had haar nooit iets verteld over mijn ontstaansgeschiedenis. Maar toen ik daar zat voelde ik de adrenaline door mijn lijf gaan, het was ‘nu of nooit’? Misschien wist meneer Swaab meer over de leverancier van het zaadje waarmee ik verwekt was? Ik heb Daphne gezegd dat ik ‘even iets moest doen’, heb diep ingeademd en ben op hem afgestapt. ‘Goedenavond, meneer Swaab, neem me niet kwalijk dat ik u stoor. Mijn naam is Ester en ik ben donorkind.’ Hij reageerde direct. ‘Alles is verbrand.’

Nu was ik in die tijd nog niet actief ‘op zoek’, maar probeerde ik wel het tijdsbeeld te begrijpen en te toetsen. Het tijdsbeeld dat mijn ouders geschetst hadden, waarin geheimhouding de norm was. Mijn ouders hadden zo’n groot geheim voor me bewaard, dat ik niet alles zomaar voor zoete koek slikte, maar graag mijn feiten checkte… Ik kreeg Dick’s mailadres en op mijn verzoek stuurde hij me verschillende publicaties toe, waarin zijn vader over KID (kunstmatige inseminatie met donorsperma) geschreven had. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er in de jaren ’50 en ’60 in zijn praktijk circa 500 kindertjes zijn verwekt, en welke criteria hij belangrijk vond bij de selectie van donoren. Al was die informatie wel erg gedateerd, want uit 1955.

Na ontvangst van die informatie was ik even ‘tevreden’. Niet wetende dat er jaren later meer ontmoetingen zouden volgen.

Join the discussion 3 reacties

 • Sandra de Vries schreef:

  Dag Esther,

  Zojuist zag ik de uitzending van gisteravond van het programma ‘spoorloos’.
  Interressant om eindelijk iemand te zien en te horen die ook is verwekt dmv KID door dokter Swaab in de Velasquezstraat. Ook ik ben nl op dezelfde wijze verwekt, maar dan 10 jaar eerder dan jij.

  En ook ik ontmoette Dick Swaab toevallig na een lezing die hij gaf bij een bijeenkomst van mijn werk (weet niet meer exact maar schat omstreeks 2007) Net als jij dacht ik: “nu of nooit”, en ben op hem afgestapt. Direct had hij het antwoord op mijn vraag paraat: “daar zijn geen gegevens meer van, alles is verbrand”. Hij was vriendelijk dat wel, maar ik vind het antwoord eigelijk erg bot en ongeloofwaardig.

  Ik had sindsdien niets meer ondernomen om op onderzoek uit te gaan, het speelde wel regelmatig door mijn hoofd.
  Enige jaren later was er een oproep op tv voor een nieuw televisieprogramma over kid kinderen en donoren. Door aanmelding voor het programma werd men gelijk aangemeld bij het FIOM: na bloedafname en tegen betaling van €200,- werd men opgenomen in de DNA-databank.
  Ik gaf destijds al aan dat ik liever niet in het televisieprogramma wilde maar wel in de DNA-bank worden opgenomen. Het televisieprogramma ging niet door, ik sta wel sindsdien geregistreerd in de DNA-databank van FIOM.

  Ik heb veel artikelen gelezen over dokter Swaab en zijn collega’s (ook vaak vrienden) en de vooruitstrevende praktijken die zij destijds verrichtten. Ik kan mij niet voorstellen dat er niemand is die kan navertellen op welke wijze de inseminaties destijds werden gepland en uitgevoerd.
  Ik hoef niet perse te eten wie mijn donor-vader was, wel ben ik benieuwd of er meerdere mensen zijn verwekt dmv inseminatie met zaad van dezelfde donor.

  Nog steeds speelt door mijn hoofd dat ik dit meer zou willen onderzoeken. Door de waan van de dag komt het er echter tot nu toe niet van om daarvoor actie te ondernemen.
  Ook op dit moment ontbreekt het mij aan tijd om op onderzoek uit te gaan, maar een reactie op jouw verhaal moest ik toch even kwijt.

  Ik wens jou succes met je zoektocht en ik zal jouw website zo nu en dan bezoeken om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

  Hartelijke groet,
  Sandra de Vries

  • Ester de Lau schreef:

   Hi Sandra, wat fijn dat je me bericht! We zijn met best aardig wat Swaabjes hoor, ik ken er al wel een paar! Er zitten ook speurneuzen tussen, dus bij elkaar opgeteld heb je best kans dat we aardig wat weten. Misschien toch een keer bij elkaar komen? Nogmaals, fijn dat je een berichtje stuurt. Hartelijke groet van Ester

 • Sandra de Vries schreef:

  Hi Ester, bedankt voor je reactie. Een keer bij elkaar komen lijkt me interessant! Stuur me maar een mail dan kunnen we wellicht iets plannen.
  Groet Sandra

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

  Contact

  %d bloggers liken dit: