U was zaaddonor. U doneerde anoniem sperma voor 2004. Misschien had u zich al eerder gerealiseerd dat sperma doneren toch net even wat anders is dan bloed doneren (veel zaaddonoren waren ook bloeddonor, heb ik me laten vertellen). En nu leest en ziet u steeds vaker dat donorkinderen op zoek zijn naar hun wortels. Dat ze willen weten aan wie ze verwant zijn, op wie ze lijken, welke ziektes er mogelijk in de familie voorkomen. Dat een kind, ook al is het niet bij u opgegroeid, graag meer informatie over u wil ontvangen of u zelfs zou willen ontmoeten of leren kennen. Wat kunt u dan doen?

Melden bij Fiom
Het begint allemaal bij de KID DNA databank van Fiom. Fiom beheert in opdracht van de overheid deze databank. Anoniem doneren mag sinds 2004 niet meer, en deze databank is een lapmiddel voor donorkinderen van voor die tijd. Het is op dit moment de logische plek voor donoren en donorkinderen om zich te melden, hun DNA te laten opnemen en gematcht te worden. Dus alstublieft, schrijf u als de donder in bij Fiom! Sinds afgelopen zomer toenmalig Minister Edith Schippers donoren opriep zich te melden, kan dat gratis.

DNA profiel laten maken bij een grote DNA databank
Of Fiom ook in de toekomst de aangewezen plek blijft, is wat mij betreft nog de vraag. Fiom matcht donoren en donorkinderen. Bij donorkinderen onderling laten ze al jaren steken vallen, dat is nu in brede kring bekend. Je vindt er geen neefjes en nichtjes en als je niet gematcht wordt, hoor je nooit iets van ze. Als ze je wel matchen kan het als gevolg van achterstanden lang duren voor je iets hoort.

Gelukkig zijn er alternatieven. Het is mogelijk voor een relatief beperkt bedrag (nog geen € 100 en rond de feestdagen zelfs nog veel goedkoper) een DNA profiel te laten maken bij een grote DNA databank. Bijvoorbeeld die van Ancestry, Family Tree of 23andme. In deze databanken zitten veel genealogen, maar ook anderen die geïnteresseerd zijn naar hun achtergrond en familieverhaal. Steeds meer geadopteerden en donorkinderen laten hun DNA profiel opnemen in een dergelijke databank, in de hoop op matches die leiden tot naar biologische familie. Ik heb voor de zekerheid een profiel laten maken bij alle drie genoemde databanken (naast Fiom).

Mocht u huiverig zijn om in alle openheid in een van deze databanken te staan, neem dan contact op met Els Leijs. Zij kan u helpen om uw identiteit te beschermen en toch bereikbaar te zijn voor uw donorkinderen. U kunt ook contact opnemen met de Donor Detectives voor meer informatie.

Anonimiteit opheffen bij de kliniek
Neemt u vooral ook contact op met de kliniek(en) waar u doneerde. Vraag uw gegevens daar op (uw donornummer) en laat vastleggen dat u gevonden wilt worden als uw nageslacht u zoekt. Mocht de kliniek niet mee willen werken, meld dat dan bij Stichting Donorkind en SDKB.

Stichting Donorkind
Neemt u alstublieft ook contact op met Stichting Donorkind. Zij zijn ooit met het register gestart dat is uitgemond in de KID-DNA databank van Fiom. Hoe gek het misschien ook klinkt, voor veel donorkinderen is het fijn om over uw ervaringen en motieven te horen.

Het is fijn om te weten dat ook donorvaders nieuwsgierig zijn naar hun kinderen. Uw betrokkenheid bij mijn welzijn en dat van andere donorkinderen doet ons goed. We willen gewoon een stukje informatie waar we recht op hebben. Het is idioot om daarbij afhankelijk te zijn van anderen. En daarom des te belangrijker dat u voornoemde stappen zet.

Goed dat u besluit niet alleen mijn ouders toen te helpen, maar ook mij en mijn lotgenoten. Zodat ook wij de afstammingsinformatie kunnen verkrijgen waar we recht op hebben. Dank u wel.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

    Contact

    %d bloggers liken dit: