De afgelopen weken heb ik iets nieuws geleerd: ik bouw een stamboom. Ik ben begonnen met mijn moeders kwartierstaat en die bouw ik verder uit op Ancestry. Els Leijs helpt me daarbij. Ik zit een in fijn clubje donorkinderen en Els hoort daar ook bij. Niet omdat ze donorkind is, maar omdat ze als familiedetective begaan is met ons lot. Ze is luisterend oor en helpt ons heel concreet bij onze zoektocht. In december hebben we met elkaar een Ancestry DNA test gedaan. En om de tijd die nodig is voor het ‘processen’ van mijn DNA profiel te overbruggen, bouw ik nu dus alvast mijn stamboom.

Els kijkt mee en helpt. Als je in Ancestry mensen aan je boom toevoegt, dan geeft Ancestry hints over die mensen. Die checkt Els dan voor me, omdat zij een abonnement heeft waarmee ze allerlei archieven kan inzien. Daarnaast werk ik me momenteel door 400 pagina’s in Het Utrechts Archief. Pagina’s met informatie over de familie Van den Berkhof, mijn grootmoeders vader. Altijd als we Utrecht in rijden wijs ik de kinderen zijn geboortehuis. En de plek waar mijn grootmoeder opgroeide en speelde op straat.  In het Utrechts archief staan alle aangiften van geboorte, huwelijk en overlijden. Het ontsluit familiedrama’s. Moeders die sterven in het kraambed. Veel kindertjes die jong overlijden. Het feit dat de ouders van mijn overgrootvader neef en nicht waren vond ik wel pikant. En ik zie dat zijn familie en die van zijn vrouw generaties lang Utrecht niet uit zijn geweest. Dat kun je je nu toch bijna niet meer voorstellen?

Naast mijn eigen boom, bouwen we ook zogenaamde ‘mirror trees’. Dit zijn stambomen van DNA matches. Via Ancestry heb ik nog geen DNA matches (mijn profiel moet nog gemaakt worden), maar ik heb wel berichten gestuurd naar mijn beste matches bij 23andme en Family Tree DNA. Over het algemeen zijn dat mensen die actief zijn met genealogie en graag helpen in mijn zoektocht. Ik ben natuurlijk familie, hè. Dus ik vertel ze dat ik benieuwd ben hoe we verwant zijn en dat ik van een donor ben. Zo kreeg ik recent mail van een ontzettend aardige Amerikaanse meneer die aangaf dat hij dacht dat we een doorbraak hebben in mijn zoektocht: een van zijn voorvaderen komt uit Utrecht! Dus nu kunnen Els en ik aan de slag met de stamboom van deze meneer. Ik ben benieuwd hoeveel potentiële vaders daar uit gaan komen.

Ik hou jullie op de hoogte! Wil je niks missen? Meld je hier aan en ik geef je een seintje als ik een nieuw bericht publiceer.

Lieve groet van Ester

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

    Contact