Er zijn inmiddels drie afleveringen uitgezonden van de vierdelige serie ‘De baby-industrie’. Een serie over hoe wereldwijd baby’s ‘geproduceerd’ worden. Een pijnlijk inkijkje hoever mensen gaan die zooooo graag een kindje wensen. Een eigen kindje, want dat is toch het ideaal. Van eigen ei en zaad en anders liefst toch wel uit eigen baarmoeder.

De manier waarop deze ouders de rechten van hun kind aan hun laars lappen, gevangen in een blinde kinderwens, is pijnlijk. Terwijl in Nederland anonieme donatie al sinds 2004 verboden is, gaan honderden, zo niet duizenden?, wensouders jaarlijks over de grens hun kindje halen. Dat dat gemaakt wordt met anonieme eitjes en/of zaadjes is ondergeschikt aan hun eigen belang en wens. Ze gaan dat kindje met zoveel liefde grootbrengen, dat het heus nooit zal verlangen naar de ontbrekende biologische ouder(s).

En daar gaat het dus vreselijk mis. Mijn ouders hadden werkelijk waar geen idee, toen de dokter zei dat het beter was alles maar geheim te houden. Beter voor het kind. Inmiddels weten we beter. Die wetgeving uit 2004 was al rijkelijk laat en is er niet voor niks. Anonieme donatie deugt niet. Het mag niet. Je ontzegt je kind het basisrecht om te weten van wie het afstamt. En ja, bij je familie groei je op, maar je genetisch materiaal is ook van belang.

Mensen hebben vaak vroeger of later de wens om te weten waar ze vandaan komen. Je mag je kind dat recht niet bij voorbaat ontzeggen. Als je bereid bent de rechten van jouw kind nog voor de geboorte te schenden, voldoe je niet aan de definities van goed ouderschap. Een goede ouder onthoudt zijn kind niet het contact en de band met zijn of haar biologische ouders. Zo simpel is het. Hoeveel je ook van dat kindje gaat houden. Juist als je veel van dat kindje gaat houden!

Dat een partij als Freya, club van wensouders, deels zijn financiering haalt uit de promotie van Spaanse klinieken die anonieme eitjes verkopen, is ronduit een schande. Anonieme donatie mag niet. En een belangenclub van wensouders zou haar achterban moeten voorgaan in het behartigen van de belangen van dat kind dat die ouders zo vurig wensen. Dat kind dat er nu nog niet is, maar rechten heeft. Het recht om te weten van wie het afstamt.

De baby-industrie, donderdagavond 20.25 uur, NPO2.

Kijk ook dit item in Een Vandaag met collega bestuurslid Ties van Stichting Donorkind.

En als je begaan bent met het lot van donorkinderen of je hebt een sterke kinderwens, lees dan alsjeblieft ook even dit.

 

Join the discussion Een reactie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

    Contact