In Nederland is het gebruik van anonieme donoren niet toegestaan. Omdat ieder kind het recht heeft om te weten wie zijn ouders zijn. Wijzer geworden door de werkwijze van voor 2004, is toen de wet aangepast. Zodat alle kinderen dat recht ook kunnen uitoefenen.

Uit ervaring weten we dat anonimiteit van donoren misstanden in de hand werkt. Donoren die oneindig vaak gebruikt worden. Of uitbuiting van eiceldonoren, zoals te zien in de documentaire ‘De babyindustrie‘.

Anonimiteit is kort gezegd niet in de haak en niet van deze tijd. Je kunt het na 2004 tegenover je (toekomstige) kind echt niet maken om hem of haar het recht op afstammingsinformatie te ontzeggen.

Reclame op de Nederlandse TV voor partijen die over de grens IVF behandelingen aanbieden met anonieme zaadjes en eitjes is dan ook echt volslagen idioot. Daarom heb ik, en vele lotgenoten met mij, een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Club van wensouders Freya laat zich door zulke partijen sponsoren (is er ook een club MET moreel kompas die advies geeft aan wensouders?). Ik behartig graag met mijn vrienden en vriendinnen van Stichting Donorkind en de Donor Detectives de belangen van donorkinderen. Ook als ze nog geboren moeten worden. Gister stonden we in AD en waren we in EenVandaag met ons pleidooi tegen in Nederland verboden behandelingen met anonieme zaadjes en eitjes.

Anonieme zaadjes en eitjes? Dat kun je in 2018 echt niet meer maken!

 

 

 

Join the discussion 3 reacties

 • Christine Bracht schreef:

  Mee eens.
  Wat ik me nog af vraag, Ester ( hoi, hier je halfschoonzus), is welke gezondheidschecks gedaan worden bij de zaadjesdonoren.
  X Chris

  • Ester de Lau schreef:

   Lieve Chris,
   Welkom in de familie. Ik doe niet aan half hoor! Ik geloof niet dat er echt gezondheidschecks gedaan worden. Er wordt wel een anamnese afgenomen. Maar dan moet zo’n donor geen donorkind zijn, want dat geeft geen waarheidsgetrouw beeld van wat er mogelijk in de familie voorkomt. Ik ga je een fotootje sturen uit een boekje van L.H. Levie. Hij was tijdgenoot van Swaab en noemt daarin criteria waaraan de donor moest voldoen.
   Liefs en kus, Ester

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

  Contact