Ik ben 99,9% Europees. Hoe ik dat weet? Dat heeft 23andme me verteld.

23andme is een commerciële DNA databank, gevestigd in Mountain View, California. Als je een DNA profiel bij ze wil laten maken, sturen ze je een buisje op, dat je nadat je het hebt vol gespuugd weer kunt terugsturen. Na een week of zes kun je dan online je DNA profiel bekijken.

Ik kende de verhalen van artsen die eigen zaad gebruikten. Ik had niet de indruk dat ‘mijn’ dokter die praktijken bezigde, maar toch maakten we in kleine kring wel eens de grap dat ik een ‘Swaabje’ was. Ook doen er verhalen de ronde dat Swaab met studenten, maar ook met donoren uit zijn eigen persoonlijke omgeving werkte. Ik had in mijn pubertijd een behoorlijke fascinatie voor het Jodendom opgevat en verklaarde dat, nadat ik gemaakt bleek te zijn door een Joodse gynaecoloog, door het feit dat ik dan vast Joods bloed had?

Nou, nee dus. Nul komma niks procent. Dat was even gek om te horen, omdat het idee zich behoorlijk in mijn hoofd genesteld had. Toch is het ook voor mij als donorkind heel boeiend om te weten wat mijn afkomst is. En is het interessant om te leren over haplo groepen, centimorgans en meer van die DNA praat.

Oh en waar die andere 0,1% vandaan komt? Oost Azië of ‘native American’. Ik heb het altijd geweten, er huist een klein indiaantje in mij!

Wil je je ook laten testen bij 23andme? Klik dan hier.

Join the discussion Een reactie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

    Contact