Een dag of twee na het live gaan van dit blog, googelde ik mezelf om te kijken of mijn site al omhoog kwam in de resultaten. Dat bleek inderdaad het geval, maar ik vond ook een link met mijn stamboom (of kwartierstaat, zoals ik net geleerd heb). Ik heb de eigenaar van deze site een kort mailtje gestuurd, of ze mijn gegevens wilden verwijderen, omdat deze onjuist zijn. Immers, mijn vader is dan wel mijn vader in juridische zin, maar niet mijn verwekker. Of de leverancier van het zaadje. Of mijn biologische vader. Of hoe je het ook noemen wilt.

Ik kreeg snel een reactie van Walt Schulze van Voorouder.nl. Hij zou mijn gegevens verwijderen. Het toeval wil dat Walt bij mijn moeder in de straat woont, en ooit op haar verzoek haar stamboom heeft gemaakt. Zo was ik dus in die stamboom terecht gekomen. Walt houdt zich bezig met genealogie en genografie (voorouder-onderzoek op basis van DNA) en werkt momenteel aan de bevolkingsreconstructie van Rotterdam. Hij heeft al vele anderen kunnen helpen in hun zoektocht naar onbekende (voor)ouders. We mailden wat heen en weer, en vorige week hebben we twee avonden uitgebreid aan de telefoon gezeten. Bijzondere gesprekken, omdat mijn zoektocht en de bijbehorende emoties natuurlijk heel persoonlijk zijn. Walt heeft veel ervaring met ‘mensen zoals ik’. Hij luisterde en voorzag me, ongevraagd en scherp, van analyses en waardevol advies. Heel bijzonder om op deze wijze mensen te ontmoeten, die op onverwachte wijze betrokken zijn bij mij en mijn zoektocht. Daar ben ik dan echt even stil van…

Inmiddels heeft Walt een kwartierstaat voor me gemaakt. Volledig tegen zijn geloof in, staat de vader die mij juridisch erkend heeft daar niet in. Die kant van de kwartierstaat is leeg. Aan moeders kant staan er vijf generaties voorouders in, waaronder de man op de foto bij dit artikel: Christiaan Rupke, burgemeester van Boskoop. Toen ik zijn foto naar wat mensen appte reageerden ze allemaal hetzelfde: die man heeft dezelfde ogen als mijn jongste dochter!

Kijk hier voor mijn kwartierstaat over vijf generaties.

Walt heeft inmiddels mijn DNA profielen bij 23andme, Family Tree DNA en Gedmatch.com bekeken. Daaruit is gebleken, dat de matches die ik heb nog zeven generaties van mij verwijderd zijn. Dat betekent een gemeenschappelijke voorouder ergens halverwege de 18e eeuw. Het is afwachten tot een ‘dichterbij’ familielid zich laat opnemen in een van de databases. Dan kan ik met Walt een groep personen afbakenen waar we verder onderzoek mee kunnen gaan doen.

In de tussentijd hoop ik op jullie hulp bij het invullen van vader’s kant in mijn kwartierstaat!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

    Contact

    %d bloggers liken dit: