Maandag 7 november was een bijzondere dag. Spoorloos kwam filmen. Een geweldige collega heeft me met ze in contact gebracht en toen ik hoorde dat ze een oproep voor me gaan uitzenden, voelde dat alsof ik de jackpot had gewonnen!

In het weekend het huis eens grondig opgeruimd (altijd goed), en maandagochtend om 10 uur stonden de regisseur en de cameraman voor de deur. De regisseur had ik een paar weken geleden al uitgebreid gesproken, ter voorbereiding op deze dag. Hij kende dus mijn verhaal, en had in zijn hoofd een scenario gemaakt. Dat betekende dat we eerst in mijn huis filmden en vervolgens op locatie in Amsterdam.

Ik vond het een heftig dagje. Iemand die je (met van die prachtige groene vragende ogen) emotionele vragen stelt, terwijl zijn collega met een knoeperd van een camera op je snufferd zit. En ik maar bedenken wat ik allemaal belangrijk vind. Praten en breien tegelijk, noemde de regisseur het. Ik moest dingen doen en praten tegelijk. En dan je koppie erbij houden. En zeggen wat je wilt zeggen.

Gedurende de dag heb ik me aardig staande weten te houden. Ik heb namelijk een doel. Ik wil graag bloedverwanten vinden. En ik wil anderen graag overtuigen van dat feit. In de hoop dat ze me helpen. Dat jullie me helpen.

Na ons bezoek aan Amsterdam, zette de cameraman me thuis af. Mijn lieve vriendin Daphne was hier om een beetje voor ons te zorgen, en na een warm bad lag ik om acht uur in bed. Met pijn in mijn hele lijf. Alle spanning kwam eruit. Daar lag ik boos en verdrietig te zijn. Dat het zó ver moet komen dat ik met mijn snufferd op TV moet, om informatie te krijgen die gevoelsmatig van mij is. Informatie over mijn afkomst. Mijn roots. Mijn halve kwartierstaat. Informatie die van mij is, maar waar ik geen recht op heb. Omdat ik 32 jaar te vroeg geboren ben (sinds 2004 is anonieme donatie niet meer toegestaan).

Ik wil helemaal niet beroemd worden. Of herkend worden op straat. Of dat iedereen weet wat het kruisje aan dit huisje is. Ik wil weten wie mijn biologische vader is. Dat is alles. Ik wil informatie, die mij van nature toebehoort. Dat wil ik!

Allemaal kijken dus. Maandag 28 november om 21.15 uur op NPO1.

 

Join the discussion 6 reacties

 • Natasja schreef:

  Jeetje Es, ik kijk zo nu en dsm naar Spoorloos omdat het prachtig gemaakt is en vaak mooie verhalen. Nu kom jij er in voor, hoe bijzonder en ja niet wat je wilde maar hopelijk bereik jij jouw doel! Lieve kus Natas

 • Anouk schreef:

  Lieve Ester,
  Ik ben na een dag draaien ook altijd doodop en dan gaat het niet eens om mij. Jij moest er zijn, je verhaal doen terwijl er waarschijnlijk zoveel dingen door je hoofd gingen. Respect voor jou dat je volhoudt en alles aanpakt om je doel te bereiken! Ik blijf je volgen en ga zeker kijken en ik hoop van harte dat je ooit krijgt waar je recht op hebt.
  Liefs, Anouk

 • linda sprado schreef:

  Jeetje wat goed dat het is gelukt! Ik ben erg benieuwd welke reacties het oplevert en ga zeker kijken!

 • […] heeft opnamen gemaakt Potver, wat een spannende dag was 7 november. Lees hier meer. En op 28 november allemaal […]

 • Ingrid schreef:

  Dag Esther, heb het en jou gezien. Ik hoop echt zeer van harte dat het je verder helpt met deze zoektocht, hartelijke lieve groet van Hans & Ingrid

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

  Contact