Ik ervaar een groot gemis. Ik zou graag weten wie mijn biologische vader is. Door aandacht te vragen voor de problematiek van donorkinderen en anderen te helpen hun vader te vinden, ben ik op een positieve manier bezig met dat gemis. Dan is het verdriet dat ik heb van jaren voorgelogen zijn door mijn ouders en de genetische ramp die mijn donorvader veroorzaakt, in enigerlei mate nuttig en dus niet voor niks.

Ruim twee jaar geleden kwam ik erachter dat je met de combinatie van DNA- en stamboomonderzoek je biologische vader kunt vinden. Ik volgde een aantal gespecialiseerde Facebook groepen uit de VS en leerde: het enige wat je nodig hebt is de zekerheid dat een match van vaders kant is, wat stamboomskills en ja, ook wel wat geluk.

Dus heb ik mijn moeder getest, als oefening haar stamboom gebouwd, gefaseerd geïnvesteerd in drie DNA databanken en puzzelen maar. Mijn hoogste matches zijn nog steeds niet best, maar dat donorkinderen zo hun vader kunnen vinden, staat met de ervaringen van Donor Detectives NL/BE nu echt als een paal boven water.

De tijdgeest zit mee. In Nederland is MyHeritage reclame gaan maken op TV voor haar DNA tests. Ik heb sterk het vermoeden dat de verkopen hoog waren rond ‘Black Friday’ en voor de Kerst, want momenteel stromen dagelijks tientallen nieuwe DNA-matches binnen. Voor mijn zussen en broers en mij helaas nog vrij verre matches, maar veel andere donorkinderen krijgen momenteel de prachtigste matches cadeau! Als je matches hebt boven de 100 cM (centimorgan) kun je gaan stambomen en heb je een goede kans je donorvader te vinden. De Donor Detectives NL/BE hebben search angels die je helpen in je zoektocht. Je zult zelf aan de bak moeten, maar je bent niet alleen!

Soms vraag ik me af of ik het goed doe. Dat stambomen is bij vlagen best verslavend en mijn eigen zoektocht ligt momenteel eigenlijk gewoon wel stil. Dan is anderen helpen fijn. Maar ik vraag me ook wel eens af of ik mezelf niet verdoof door maar te blijven hollen en niet stil te staan. Bang om te voelen hoe het is als er even geen beweging is?

Wie helpt me hopen op een mooie match van vaders kant? Of beter nog: wie koopt een testje en helpt zo misschien iemand die familie zoekt?

Join the discussion 3 reacties

 • Maureen Davis schreef:

  Al lezend moet ik denken aan de ondertitel van mijn boek (van Cees Nooteboom) “Iets wat er niet is, is altijd zeer aanwezig”.
  ♥♥♥

 • bianca schreef:

  Hoi Esther!
  Het is zo fijn en troostend om een gesprek met jou te hebben gehad. Je hebt me het vertrouwen gegeven dat het antwoord ooit bekend wordt. En de herkenning was bijzonder.
  Dat je je eigen gemis inzet om anderen te helpen zoeken en vaak ook te vinden, daarvan kan ik me bedenken dat het ook frusterend kan zijn dat jouw antwoord maar op zich laat wachten. En is het een tijdverdrijf om het niet te voelen? In ieder geval nuttig en lonend.

  Ik voelde wel jouw meeleven en herkenning en dat gesprek is echt het mooiste gesprek dat ik over mijn zoektocht heb gehad. Daarvoor ben ik je erg dankbaar. Wat er ook is en komt; ik wens je veel moed en kracht toe om naar jouw antwoord te komen. Liefsx

  • Ester de Lau schreef:

   Wat een ontzettend lieve en hartverwarmende reactie. We gaan ze inderdaad allemaal vinden. Het kan alleen wel ff duren ;-). Veel liefs terug van Ester

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact

  Contact