Welkom bij de shownotes (work in progress) van De Kwak Kwaakt, de donorkindpodcast. In de podcast bespreken volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets, samen met andere ervaringsdeskundigen, alles wat met donorkind zijn te maken heeft.

In de shownotes van De Kwak Kwaakt verzamelen we relevante links over onderwerpen die in de podcast besproken worden. Hier volgen nu eerst een paar algemene relevante links die altijd handig zijn:
Stichting Donorkind
Info over zoeken met DNA
De Donor Detectives op Facebook
De website van Els Leijs
Fiom KID DNA Databank

Verder vind je hieronder per episode (de laatste bovenaan), welke relevante info en links besproken of gedeeld zijn. Als je wilt luisteren, kun je de titel aanklikken en word je naar Spotify gebracht om daar de aflevering te luisteren. Heb je onderwerpen die je graag besproken zou willen hebben, stuur ons dan een berichtje op dekwakkwaakt@gmail.com. Vind je het fijn om naar ons te luisteren, geef ons dan een review op je favoriete podcastplatform.

Episode 14: Wensouderschap in de 21e eeuw

Toekomstig wensouder Zjos Dekker is te gast en neemt geen blad voor de mond: ze vindt E&E rampscenario’s en onze ouders krijgen er flink van langs. Ondanks dat blijft het wel gezellig, vooral omdat Zjos geen zaad van een Deense donor in haar oven wil. Al met al een geanimeerd gesprek waarbij ook Eitje de podcast aan bod komt en het ons weer niet lukt om binnen een uur te blijven.

Je kunt Zjos volgen op Twitter. We hebben nu zelf ook maar een Twitter account aangemaakt!

Episode 13: Donorvader Lex

Donorvader Lex doneerde in de jaren ’80 en schuift in de 21e eeuw bij ons aan om te vertellen hoe hij daar op terug kijkt. Hij vertelt over zijn dochters en donordochters en wat het verschil is. Lex heeft ook nog handenvol tips voor donorvaders die uit de kast willen komen, of er al uit zijn. Kortom, Lex deelt alles wat je van een donorvader wil weten. Verder wordt de bekende donorkinderenlijn 2.0 zomaar opgenomen, doet Eefje een familie update en heeft Ester een test te vergeven! Dat alles èn meer…

Lex is vaker in de publiciteit geweest, o.a. in Trouw, lees hier een interview.

Episode 12: Schroom en schaamte

Ester en Eefje nemen de zomer door waarin journalistiek Nederland zich verveelde en veel tijd had om persberichten van fertiliteitsklinieken over te schrijven. Van daaruit komen we als vanzelf bij de homorechten versus kinder/mensenrechten discussie. We geven databank-ondertiteling voor mensen die er even helemaal uit zijn geweest. Familiebreuken komen aan bod, hoe kwamen ze tot stand en hoe lijm je ze weer aan elkaar. Heimelijke donorkindhobby’s worden zonder schroom besproken, terwijl andere activiteiten onverwacht schaamte oproepen. We gooien het roer van de bekende donorkinderenlijn 180 graden om en Eefje gooit er een te spannende cliffhanger in, kortom blijkt weer; het leven van een donorkind is alles, behalve saai.

Het Zapp-filmpje van Jette, die zich afvraagt of ze op zoek moet gaan naar haar donorvader, vind je hier.

Episode 11: Seizoensafsluiter met Monique zonder kritiek

Donor Detective Monique sluit aan om kritisch het seizoen af te sluiten maar dat mislukt op epische wijze. Ester heeft wéér vaders gevonden. We praten over hoe een donorkindpodcast maken, is als therapie; heftig en fantastisch tegelijk. En hoeveel ruimte nemen ouders eigenlijk in (in je hart) en is daar nog ruimte voor een donorvader? We vergeten de bekende donorkinderenlijn te bellen, waarachter dus een bekend donorkind de hele middag voor niets heeft zitten wachten. Dat en meer in deze laatste aflevering voor onze zomerstop!

Na afloop zouden we live met luisteraars in gesprek gaan op Clubhouse, maar dat mislukte jammerlijk. Dat doen we binnenkort over, dank aan alle lieve trouwe fans die erbij waren!

Episode 10: Als je het altijd al wist

Romy (22) is een tevreden donorkind. Ze heeft altijd geweten dat ze donorkind is, heeft zelf niet met misstanden te maken gehad en de ontmoeting met haar donorvader kan in een sprookjesboek. Daarnaast doet Romy voor haar master onderzoek naar de ervaringen van andere donorkinderen. Over dit alles vragen we haar natuurlijk de hemd van het lijf, we bellen met de bekende donorkinderenlijn en hebben een DNA-kit weggeefactie!

1:22:00 We benoemen nog even de docu ‘De Babyindustrie’. Een must-see als je overweegt naar het buitenland te gaan voor hulp bij donorconceptie. De docuserie is hier te zien.

Bonusaflevering bij episode 9: Emi Stikkelman doet haar verhaal

Emi is hèt voorbeeld voor (in ieder geval) alle Nederlandse en Belgische donorkinderen die hun donorvader willen vinden, want door Emi weten we dat dit kan en hoe je dat voor elkaar krijgt. Hoe dan? Vraag je je misschien af. Dat vertelt Emi in geuren en kleuren in deze bonusaflevering, dus oortjes in en genieten van haar verhaal.

Episode 9: Misstanden en het boze donorkind

We bespreken de misstanden in de wereld van de donorconceptie. Misstanden van vroeger, waar donorkinderen nog steeds de gevolgen van dragen, maar ook misstanden die nu nog steeds plaatsvinden. Niemand beter om dit mee te bespreken dan Emi Stikkelman, oprichter van de Donor Detectives en eerste Europese donorkind dat haar biologische vader vond door middel van dna en stamboomonderzoek. Geen aflevering voor tere zieltjes want het boze donorkind komt lossssss!

02:30  Donor Detectives bij Brandpunt
https://www.npostart.nl/de-donordetectives/30-05-2017/POMS_KN_9102425

02:30 Donor Detectives (Els) bij Spijkers met Koppen, luisteraar Paul heeft de link naar het fragment gevonden! Luister het hier. Els ging in debat met mevrouw Noordzij, een ex van Karbaat die ook in een kliniek werkte en een opiniestuk had geschreven in de krant. Dat stuk lees je hier.

02:30 Emi en Maartje bij Humberto 
17:57Emi en Maartje vinden vader – RTL Late Night, 30 mei 2017Vimeo · Steph Raeymaekers4 jun. 2017

02:30 Schippers filmpje (met bovenaan weer dat eeuwige potje, roloog, daar word je toch ook pisnijdig van ;-))
https://nos.nl/artikel/2176275-schippers-wil-dat-anonieme-spermadonor-zich-bekendmaakt?fbclid=IwAR0HKSVWI5phLxWgnd2adLi1uPc2TB3TPkdt5N3XmK0pB44hfK90LchkAVc

08:35 Monique Aarts en Ester in de nacht op de radio (het was op 5 juni 2017, bij Dit is de nacht van NPO Radio 1, help jij ons de uitzending te vinden?)

09:30 Volkskrant artikel redenen voor een donor om anoniem te mogen blijven
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/welk-excuus-heeft-een-spermadonor-om-anoniem-te-kunnen-blijven~b38a6bc9/?

16:50 Docu meneer Park Mischa Blok
http://mischablok.nl/2018/08/14/meneer-park/

18:00 Misstanden rondom adoptie in het nieuws; internationale adoptie on hold
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/06/04/dekker-bij-adoptie-uit-het-buitenland-blijft-er-altijd-kans-op-misstanden

22:20 De baby industrie, een ‘must see’ docuserie voor iedereen die overweegt met donorconceptie een kindje te krijgen
https://www.npostart.nl/de-baby-industrie/KN_1697684

32:00 Uitspraak rechtszaak 2 juni
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Bekendmaking-identiteit-zaaddonor-mocht-niet-worden-geweigerd-.aspx

45:00 Emi en Maartje bij DWDD (met daarin eens stukje van Spoorloos)
https://www.youtube.com/watch?v=H0p8tux3AWM
En als je het leuk vindt, een stekkie in de krant:
Hoe Emi Stikkelman, kind van een zaaddonor, na 17 jaar haar …https://www.volkskrant.nl › mensen › hoe-emi-stikkelm…

56:00 over donor Jonathan Ties bij de Vooravond (en niet bij Op1)
https://www.bnnvara.nl/devooravond/artikelen/moeders-willen-spermadonor-jonathan-stoppen

1:24:30 Kinderrechtenverdrag https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_inzake_de_rechten_van_het_kind

Episode 8: Halfbroers en halfzussen

Ivo en Martijn zijn broers en hebben samen meer dan 150 halfbroers en -zussen, maar de broers en zussen van Martijn zijn niet die van Ivo en andersom. Ingewikkeld hè? We praten met de broers over hun bijzondere familie en bespreken ook hoe je contact legt en onderhoud met zoveel nieuwe familieleden.

Episode 7: Dilemma’s

Op Hemelvaartsdag is powervrouw Maria te gast. Zij vertelt over de rechtszaak tegen ziekenhuis Rijnstate, die de gegevens van haar B-donorvader niet verstrekt omdat de beste man zijn status van bekend naar anoniem heeft gewijzigd. Verder bespreken we dilemma’s als; vertel je een onwetend donorkind als buitenstaander de waarheid over zijn herkomst. Dat en meer kwesties komen aan bod en natuurlijk bellen we met de bekende donorkinderenlijn.

De podcast Conversations met Sarah Dingle luister je hier.

Als je meer wil lezen over Maria in de pers, Google dan op ‘donorkind Maria’ en je hebt genoeg leesvoer. Bijvoorbeeld dit artikel uit AD. En hier kun je de kamervragen en antwoorden van de Minister lezen n.a.v. de uitspraak van de rechter in deze zaak.

Episode 6 van De Kwak Kwaakt: Familiegeheim

Lisette houdt voor haar familie geheim dat ze een donorkind is. We praten met haar waarom zij dat doet en hoe dat voor haar is. Verder bespreken we het Gijs-effect, schaamte en het hebben van meerdere vaders.

Episode 5 van De Kwak Kwaakt: Het oudste donorkind kwaakt

Ester en Eefje bellen met het oudste donorkind (dat zij tot nu toe kennen) Els Hendriks. Els is in ’54 verwekt in de kliniek van Leo Swaab in Amsterdam. Zij vertelt hoe zij op haar 64e ontdekte dat ze donorkind is en over de zoektocht naar haar donorvader. Daarnaast bespreken E & E hoe je je (overleden) donorvader een plekje geeft in je huis en leven en bellen ze weer met de bekende donorkinderenlijn. Neemt er dan nu eindelijk een keer iemand op? Je hoort het in deze 5e episode.

14’40”: Ivo heeft heel lief voor ons een crowdfunding opgezet, om de apparatuur, microfoons en opslagcapaciteit te (helpen) betalen.
49’30”: Kijk hier Jelte bij Spoorloos terug.

Bonusaflevering bij episode 4: Het verhaal van donorkind Ties van der Meer

We waren zo lekker aan het praten, die paasmaandag, dat we voor het persoonlijke verhaal van Ties hebben besloten een bonusaflevering op te nemen. Ties heeft, net als Eefje en Ester en vele andere donorkinderen, zijn vader met behulp van DNA- en stamboomonderzoek gevonden. In deze aflevering vertelt Ties hoe dat gegaan is…

50′: Ties vertelt over een Youtube docu waarin een hippie in Californië veel van zijn donorkinderen ontmoet. Check de trailer hier!

Episode 4 : De geschiedenis van (Stichting) Donorkind

Op Paaszondag 4 april hebben Eefje en Ester paasstol gegeten met Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind. Stichting Donorkind verzorgt lotgenotencontact en belangenbehartiging van, voor en met donorkinderen. In een persoonlijk gesprek wordt de donorkind actualiteit doorgenomen en vertelt Ties over de geschiedenis en activiteiten van de stichting.

2’30”: De rechtszaak van Maria tegen Rijnstate is besproken. In dit artikel in Trouw meer over de uitspraak. Online is veel over deze zaak te vinden. We hopen Maria binnenkort ook een keer in de podcast te spreken.
8’30”: In de rechtszaak van een aantal donorkinderen tegen Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp en SDKB (Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting) wordt begin juni een uitspraak verwacht.
9’20”: Ties was niet bij Op1, maar bij de Vooravond. Kijk het fragment hier terug.
26’20”: De moeder van Maria was te horen bij het NOS Radio 1 Journaal op 24 maart. Check deze link, om precies tien over half negen komt ze in de uitzending.
48’50”: Stichting Donorkind organiseert geregeld ontmoetingsdagen. Wil je weten wanneer de volgende ontmoetingsdag is? Check dan deze pagina op de website van Stichting Donorkind. Aanmelden kan via ontmoetingsdag@donorkind.nl.

Episode 3 : Familie zoeken met je eigen DNA

Hoe vind je biologische familie met je eigen DNA? Dat bespreken Eefje en Ester samen met familie detective Els Leijs. En ze bellen natuurlijk met de beroemde donorkinderenlijn. Wie zouden ze aan de telefoon krijgen? Dat alles in deze 3e episode van De Kwak Kwaakt.
8′: Els vertelt over de DNA Detectives van Cece Moore. Zij hebben een website en een FB groep.

Episode 2: Zaad van Karbaat

Volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets praten onder andere met familiedetective Els Leijs over de documentaire Het Zaad van Karbaat.

De driedelige documentaire Het Zaad van Karbaat is terug te zien via NPO Start.

Episode 1: Donorkindterminologie

Eefje en Ester zijn ‘volwassen donorkinderen’. In deze podcast delen ze hun ervaringen. Over familiegeheimen, nieuwe familie, het zoeken van je biologische vader, hoe je hem moet noemen en nog veel meer!