Welkom bij de shownotes (work in progress) van De Kwak Kwaakt, de donorkindpodcast. In de podcast bespreken volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets, samen met andere ervaringsdeskundigen, alles wat met donorkind zijn te maken heeft.
In de shownotes van De Kwak Kwaakt verzamelen we relevante links over onderwerpen die in de podcast besproken worden. Hier volgen nu eerst een paar algemene relevante links die altijd handig zijn: Stichting Donorkind, info hoe je je zoektocht aanpakt, De Donor Detectives op Facebook en de Fiom KID DNA Databank.
Verder vind je hieronder per episode (de laatste bovenaan), welke relevante info en links besproken of gedeeld zijn. Als je wilt luisteren, kun je de titel aanklikken en word je naar ‘Vriend van de Show’ gebracht om daar de aflevering te luisteren. Heb je onderwerpen die je graag besproken zou willen hebben, stuur ons dan een berichtje op dekwakkwaakt@gmail.com. Vind je het fijn om naar ons te luisteren, geef ons dan een review op je favoriete podcastplatform. Wil je de makers steunen? Word dan vriend van de show.
Episode 83: De onbedoelden
Episode 82: Schatgraven met Maureen Davis
Maureen Davis is onze langverwachte gast bij donorkindpodcast De Kwak Kwaakt en we zijn heel blij dat ze bij ons aanschuift om te vertellen over haar werk met donorkinderen en geadopteerden en hun ouders; Maureen geeft psychosociale begeleiding en coachingstrajecten bij afstammingsvragen en werkt daarbij ook met familieopstellingen. Ester en Eefje delen allebei hun eigen bijzondere ervaring met een familieopstelling. Daarnaast verklaart Eefje wat haar nieuwe neuspiercing met Simon te maken heeft en heeft Ester een manier gevonden om Gerard tot leven te wekken. Maureen vertelt ook over haar eigen zoektocht naar haar vader, een queeste met een onbevredigend eind, waar ze toch vrede mee heeft. Maureen schreef het boek Schatgraven in de kelder van Tante D over haar zoektocht en dat boek kan je winnen, in de podcast hoor je hoe.
Website Maureen: www.maureendavis.nl Website Anna Verwaal: www.fromwombtoworld.com Tool voor het maken van genogrammen: https://www.rootsofme.com/
Episode 81: Kinderrechten in de internationale voortplantingsmarkt
Britta van Beers is hoogleraar recht, ethiek en biotechnologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. We bespreken met haar hoe de voortplantingsmarkt internationaliseert en wat dat betekent voor de rechten van kinderen. Britta stelt dat de overheid veel meer zou kunnen doen om de rechten van kinderen te waarborgen, legt uit welke excuses de overheid nu gebruikt om niet in te grijpen en ook waarom die excuses een farce zijn. We praten over de toekomst van draagmoederschap en Britta vertelt wie in haar ogen de slachtoffers van dit systeem zijn (spoileralert; niet alleen de kinderen).
Lees, kijk en luistertips: de Miek de Langen-lezing 2023, uitgesproken door Britta van Beers ‘De bescherming van kinderen op de internationale voortplantingsmarkt’. Artikel van Machteld Vonk ‘Versterking rechtspositie kinderen geboren uit (commercieel) draagmoederschap’. Rapport onderzoek interlandelijke adoptie door Commissie Joustra.
Episode 80: Sibbelingenseizoen
De Leidse fertiliteitsklinieken waren in het nieuws en we merken we dat er een kanteling plaats vindt in de visie en het handelen van klinieken. Een zoekend donorkind (of zeggen we gedoneerde?) doet een oproep en wat hij zoekt hebben Ester en Eefje deze week gevonden. Ties deelt in zijn Twee Minuten een oplossing voor het donorentekort. De sarcasmeknop staat soms aan en een haan kraait drie keer, maar dat kan de pret niet drukken want we hebben heel leuk nieuws. Word vriend van de show!
Vacatures in donorkindland: https://fiom.nl/algemeen/vacature-vacature-lid-raad-toezicht
Kijk, lees en luistertips van donorkindpodcast De Kwak Kwaakt: Website Anna Verwaal. Boek van Maureen. Episode van La Vida de adoptiepodcast over hoe geadopteerden zich verhouden tot hun Nederlandse naam en hun bij geboorte gekregen naam. INEA congres.
Episode 79: De moeilijkste zoektocht ooit
In februari 2022 spraken we Stef die na een zoektocht van drie jaar haar vader nog steeds niet gevonden had. Ester zei toen: “Ik geloof pas dat we alle vaders kunnen vinden, als die van Stef gevonden is.” En nu is het dan zo ver! Heel veel donordetectives zochten mee en Stef moest een lange adem hebben, wat een grote last is vanwege haar slechte gezondheid, maar ze weet eindelijk wie haar vader is. HOERA! Stef en Ester vertellen samen hoe ze hem hebben gevonden en Stef deelt met ons waar ze nu nog op hoopt, want ze vond haar vader in een ingewikkeld familiesysteem en daardoor zijn nog veel vragen onbeantwoord.
Episode 78: Familiegeheimen zijn als zoutzuur
Jeen werkt al zo’n 25 jaar als maatschappelijk werker bij Fiom. Hij begeleidt donorkinderen en donoren naar de ontmoeting met elkaar, echte levensevenementen zo zegt Jeen. Hij maakt videoportretten van donoren en ondersteunt ouders van donorkinderen bij alles wat er loskomt wanneer het geheim uitkomt. Of als ze het willen vertellen, maar niet weten hoe, ook dan geeft Jeen advies; Vertel het, want familiegeheimen zijn als zoutzuur. En Jeen kan het weten want hij groeide zelf op in een gezin met een familiegeheim.
Kijk en leestips: Sdkb: https://www.donorgegevens.nl/ De werkgever van Jeen: https://fiom.nl/ .
In tegenstelling tot dit artikel in het AD, raadt Jeen het gebruik van buitenlands zaad of eitjes niet aan: https://www.ad.nl/gezond/primeur-in-nederland-stel-zwanger-door-embryo-uit-portugal-mijn-eitjes-waren-op-br~abc8bbae/
Episode 77: KID, hoe vertel je het je kind?
Samen met mede-experts Jelmer en Juul – van donorkindpodcast DNAzaten – gaan Eefje en Ester dé do’s en dont’s van HET GESPREK met je delen; Hoe vertel je je kind dat het donorkind is? Wij helpen je op weg aan de hand van de 5W’s en 1 H; want waarom moet je het je kind eigenlijk vertellen en als dat dan echt moet (geloof ons, je kind wil het van jou horen en niet van een dronken tante of via een dna-test), wanneer doe je dat dan? En vooral hoe? De adviezen en inzichten die we delen komen vanuit ons en andere ervaringsdeskundigen.
Hiermee willen we ouders een steuntje (en duwtje) in de rug te geven om KID bespreekbaar te maken. Meer ondersteuning nodig? https://fiom.nl/donorconceptie/ouders-donorkinderen/verdiepende-webinars-praten-je-kind-over-donorconceptie?utm_medium=email https://fiom.nl/nuhetnogkan
Episode 76: Erkennen wat er is
Deze keer in De Kwak Kwaakt: Ester deelt namens Peter J. Boni tips voor mensen die net ontdekken donorkind te zijn. Eefje geeft een persoonlijke familiaire update en kerstcadeautips. In de nieuwe Twee minuten van Ties krijgen mensen het advies om geen Sinterklaas (of Kerstman) te zijn. We gingen op pad om te leren over de rechten van kinderen in de gezondheidszorg en oefenen dankzij een creatieve luisteraar weer met nieuwe woorden voor volwassen donorkinderen. Oefen je mee?
Word vriend van de show: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt
Vacatures in donorkindland Fiom: INEA expertisecentrum adoptie zoekt sr communicatieadviseur. Telefoniste en programmaondersteuner internationale zoekacties.
Kijk, lees en luistertips:
Kijk: https://www.2doc.nl/documentaires/2023/11/de-vader-van-de-rechercheur. html https://jeugdjournaal.nl/artikel/2500981-leonore-en-saar-hebben-een-donorvader-we-zijn-niet-zielig Lezing Britta van Beers: https://spui25.nl/programma/de-bescherming-van-kinderrechten-op-de-internationale-voortplantingsmarkt
Lees: Artikel Gelderlander met Henca en haar moeder. Artikel Volkskrant over gebruik buitenlands zaad. Artikel Trouw ‘Ik ben een donorkind, nou en?‘. Boek van Maureen Davis – Schatgraven in de kelder van tante D. Boek van Angelique de Vogel – Ontworteld.
Luister: Podcast De Erfenis – Audiocollectief Schik. Podcast The gift – BBC
Episode 75: René Hoksbergen
René Hoksbergen is emeritus hoogleraar adoptie en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het welzijn van geadopteerden en adoptiegezinnen. Daarnaast heeft hij zich vanaf de jaren ‘80 kritisch uitgelaten over donorconceptie en dat maakt hem een uitgelezen gast voor De Kwak Kwaakt! René heeft een zeer uitgesproken mening en neemt geen blad voor de mond. We leggen René de Twee minuten van Ties van november over kinderhandel voor en vragen hem of hij vindt dat donorconceptie meer op adoptie gaat lijken door het gebruik van buitenlandse gameten. Verder komen draagmoederschap, pleegzorg, de macht van de dokter, identiteitsproblemen en de rechten van het kind ten opzichte van de rechten van volwassenen op een kind, allemaal aan bod.
Wil je ons steunen? Word dan vriend van de show: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt.
Episode 74: In gesprek met donor René
René (42) is de jongste donor die we spreken in deze serie met donoren. Hij doneerde van 2000 tot 2005 bij dokter Karbaat in Barendrecht. René wilde graag iets goeds doen en hij vond het spannend, ook omdat hij het aan niemand had verteld. Donor zijn is magistraal volgens René, maar brengt ook veel ongemakkelijke momenten met zich mee. Gelukkig wil hij ons daar alles over vertellen. René blikt met een brede grijns terug op de periode van doneren en straalt van trots als hij vertelt over zijn donorkinderen, die hij overigens niet zo noemt, want de terminologie vindt hij af en toe nog ingewikkeld.
Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en ondersteunt daarom gesprekken die wij met donorkinderen en met donoren voeren over hun ervaringen.
Wil je ons steunen? Word dan vriend van de show: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt. Volg ons op insta @dekwakkwaakt of op Facebook: Donorkindpodcast De Kwak Kwaakt. Mail je vragen of opmerkingen naar dekwakkwaakt@gmail.com
Kijk en luistertips: Hoofdzaken met Jippe over zijn onbekende donorvader. Podcast Gonzo over dokter Karbaat.
Episode 73: In gesprek met donor Jan
Jan doneerde eind jaren ‘60 bij dokter Swaab. Hij was student en leefde in een heerlijke tijd waarin alles mocht en kon. Jan stopte met doneren toen hij trouwde met zijn eerste vrouw en dacht daarna nooit meer aan zijn donaties en wat daarvan geworden was. Totdat er vorig jaar contact met hem werd opgenomen door een donor detective die hem via dna en stamboomonderzoek had gevonden. Jan had net twee maanden daarvoor zijn huidige vrouw en liefde van zijn leven verloren. Hij vertelt hoe dat voor hem was, we bespreken het fenomeen ‘volwassen geboorte’ en vragen Jan wat voor een man dokter Swaab nu eigenlijk was.
Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en ondersteunt daarom gesprekken die wij met donorkinderen en met donoren voeren over hun ervaringen. Wil je ons steunen?
Word dan vriend van de show: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt Volg ons op insta @dekwakkwaakt of op Facebook: Donorkindpodcast De Kwak Kwaakt Mail je vragen of opmerkingen naar dekwakkwaakt@gmail.com
Episode 72: De wereld verandert
Ester moest op zoek naar blauwe muisjes en Eefje pakt het moment, want de wereld verandert. Daarnaast de oktober-versie van De Twee minuten van Ties, heel veel luistertips van luisteraars en een kritische noot van de SDKB. Op afstand en zonder onze vertrouwde apparatuur nemen we het nieuws in Donorkindland door, dus hopelijk vergeven jullie ons wat door-elkaar-praat-momenten. Dat doen we anders nooit, toch?
Wil je ons steunen? Word vriend van de show: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt
Wil je dat we ook reclame maken voor jouw bedrijf: mail ons.
Vacatures in donorkindland:
Fiom: Video-interactiebegeleider (24 uur). Voorzitter Klachtencommissie (Vrijwilligersfunctie met onkostenvergoeding)
VWS: https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/senior-strategisch-bestuursadviseur-CIBG-2023-0030#0
Kijk, lees en luistertips: Podcast Iemand. Podcast de Liefde van Nu. Radiouitzending Adres onbekend.
Hoe vertel je aan je kind dat het donorkind is: www.lidc.nl
Gabor Maté: https://www.youtube.com/watch?v=X0cODqqYyi8
Kickstart je zoektocht met Ester. Ester gaat spreken op Connect your Roots. Perla in Hollandse zaken.
Episode 71: Met fertiliteitscounselor Anne Schrijvers
Voor alles is een eerste keer; Eefje en Ester praten voor het eerst in de podcast met een fertiliteitscounselor, te weten Anne Schrijvers. Met klotsende oksels natuurlijk en ook Anne vond het spannend, maar wat zijn we blij dat ze bij ons aan wilde schuiven! We leerden wat fertiliteitscounseling eigenlijk inhoudt en dat er gelukkig ook dingen beter gaan dan wij dachten. We praten over hoe ouders ruimte moeten maken voor hun eigen verhaal, om ruimte te hebben voor het verhaal van hun kind. Over het belang van een plek voor ‘de donor’ in het gezinssysteem. Over het counselen van donoren, want dat bestaat, zo ontdekten wij. Over moedige ouders en over hoe complex het kan zijn om het kind van een ander op te voeden. Anne Schrijvers is zelfstandig fertiliteitscounselor, ze deed onderzoek naar psychosociale begeleiding bij donorconceptie en schreef (samen met Marja Visser) de voorlichtingsboekjes voor ouders en donorkinderen ‘Een bijzonder gewoon gezin’, die bij Ester in de kelder liggen. Waarom daar? Dat hoor je natuurlijk in de podcast. Wil je meer weten over Anne, haar werk, haar onderzoek, de prentenboekjes: www.anneschrijvers.com
Word vriend van de show: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt
Episode 70: Het verhaal van Julian
Julian Bushoff zit namens de PvdA in de Tweede Kamer èn hij is donorkind; Julian heeft twee moeders en een onbekende donorvader. Hij vindt het belangrijk om in de Tweede Kamer en bij ons aan tafel zijn visie te delen dat alle gezinsvormen er mogen zijn en dat er ook donorkinderen zijn die niet willen weten wie hun biologische vader is, zoals hijzelf. We bespreken het debat in de Tweede Kamer over de wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting en ook waarom het Julian meer raakte dan hij van tevoren had gedacht. We vragen Julian hoe we voor elkaar kunnen krijgen dat de rechten van donorkinderen gewaarborgd worden.
Deze extra episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en ondersteunt daarom gesprekken die wij hierover met donoren en donorkinderen voeren. Waardeer je wat we doen en heb je daar een kleine of grotere donatie voor over? Word dan vriend van de show: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt
Episode 69: Nu het nog kan
We hebben groot nieuws over de moeilijkste zoektocht ever! Daarnaast, ook leuk maar iets minder spannend; Ester was bij een donorkind ontmoetingsdag en ze las Mama Lee van Mischa Blok en bespreekt deze in de *****sterren boekenclub. De september-editie van de Twee minuten van Ties gaat over broers en zussen. We kregen een kritische noot uit België, die ons even in verwarring bracht. Eefje keek documentaire De Afhaalchinees en Fiom is gestart met een campagne om ouders van donorkinderen te motiveren het hun kinderen te vertellen nu het nog kan.
Word vriend van de show: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt
Vacatures in donorkindland: Fiom: voorzitter klachtencommisie en video-interactiebegeleider, waarbij je adoptieouders begeleidt. zie https://fiom.nl/over-ons/vacatures Kijk, lees en luistertips:
De documentaireserie De Afhaalchinees kijk je hier. Mama Lee van Mischa. De campagnepagina van ‘Nu het nog kan’ vind je hier. Artikel over de rechtszaak van de Belgische Anke.
Episode 68: Wijzer met letselschadeadvocaat Mark de Hek
Letselschadeadvocaat Mark de Hek stond donorkind Maria bij in haar zaak tegen Rijnstate en kreeg dit jaar samen met een moeder en Stichting Donorkind voor elkaar dat een massadonor niet meer mag doneren. We leggen Mark al onze juridische vragen voor, waaronder: Mag je je anonieme donorvader opsporen of heeft hij recht op zijn privacy? En als je donorouder aangeeft geen contactgegevens te willen verstrekken, moet je je daar dan bij neerleggen of kan je dat aanvechten? Wat heb je nodig om ‘donor(kind)rechtszaak te voeren? Wij zijn stukken wijzer door de antwoorden van Mark, jullie hopelijk ook! Daarnaast zijn we natuurlijk heel benieuwd wat maakt dat Mark zich inzet voor donor(kind)zaken en wat hij vindt dat ons nog te doen staat in Donorkindland.
Word je vriend van de show?
Kijk, lees en luistertips: Waarom Weerwind toch adoptie weer mogelijk maakt. Podcast de wereld van Sophie, levens vol leugens. :
Episode 67: Zenuwachtig
We zijn terug van zomerstop. Ester is zenuwachtig of ze het nog kan en heeft teveel nieuwtjes te delen. Eefje krijgt een zweetaanval van wat ze niet wilde vertellen maar toch haar mond uit komt. Ester recenseert het boek ‘Wat mama niet vertellen kon’, we hebben de augustus-editie van de Twee minuten van Ties en we maken de winnaar van de prijsvraag bekend. We hebben nieuwe bumpers dankzij Daan en Ester vertelt ons over de plannen van Stichting Donorkind voor de toekomst. Kortom; we zijn er weer!
Shownotes: Word vriend van de show: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt Vacatures in donorkindland: https://fiom.nl/algemeen/vacature-voorzitter-klachtencommissie www.donorkind.nl/steun-ons
Kijk, lees en luistertips: Podcasts Luke, who is your father, Podcast De gestolen kinderen van Trouw. Levens vol leugens van de wereld van Sophie. Artsen vinden iets van aantal kinderen per donor in de Volkskrant. Artikel op LinkedIn van Margaretha met mooie reacties van geadopteerden eronder, De Kwak stond samen met donor Ad in de krant, Boek van Marcel Maassen Wat mama niet vertellen kon.
Episode 66: In gesprek met donor Michiel
Michiel doneerde van ’98 tot ’04 in fertiliteitscentrum Het Diaconessenhuis in Voorburg en vertelde dat twee weken voor deze podcastopname aan zijn 90-jarige moeder. Hij heeft inmiddels twee van zijn nakomelingen mogen ontmoeten en filosofeert met ons wat maakt dat dat zo bijzonder is. Michiels verhalen maken Ester een beetje jaloers en Eefje vraagt zich af; als je donorkinderen goed terecht zijn gekomen en gelukkig zijn, voel je dan dat je er goed aan hebt gedaan om te doneren? En voel je het omgekeerde ook, wanneer je donorkinderen niet gelukkig/goed terecht gekomen zijn? Michiel heeft met een aantal andere donoren het platform Priamos opgezet, waar donoren hun ervaringen met elkaar kunnen delen en hij legt uit waarom daar behoefte aan is.
Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en ondersteunt daarom gesprekken die wij met donorkinderen en met donoren voeren over hun ervaringen.
Ben je geïnteresseerd in Priamos? Kijk dan op www.priamos.nl voor meer informatie.
Wil je ons steunen? Word dan vriend van de show. Volg ons op insta @dekwakkwaakt of op Facebook: Donorkindpodcast De Kwak Kwaakt. Mail je vragen of opmerkingen naar dekwakkwaakt@gmail.com
Episode 65: In gesprek met eiceldonor Judith
Ester en Eefje mogen eiceldonor en moeder van twee donorkinderen Judith alles vragen. Dat doen we dan ook, maar voorzichtig en zeker niet schaamteloos stellen we zelfs de precaire en brutale vragen. Judith beschrijft het donatieproces, deelt waarom ze blij is dat ze zelf kinderen heeft gekregen voordat ze doneerde en of ze eiceldonatie zou aanraden aan anderen. Judith vertelt hoe zij door de vragen van haar kinderen anders naar donorconceptie is gaan kijken. Ze stelt het woord donormoeder ter discussie en we bespreken of je als eiceldonor kinderen of eicellen weggeeft.
Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en ondersteunt daarom gesprekken die wij met donorkinderen en met donoren voeren over hun ervaringen.
Episode 64: Het verhaal van Amber
Episode 63: Verborgen Verbonden
Word vriend of log in om mee te praten!
Episode 62: In gesprek met donor Ad
Ad loopt niet graag met zijn donorschap te koop maar hij vindt het nu toch belangrijk om zijn verhaal te doen, aangezien donoren de laatste tijd vooral negatief in het nieuws zijn. Ad doneerde om wensouders te helpen en toen hij begreep dat er donorkinderen zijn die behoefte hebben om te weten van wie ze afstammen, maakte hij zich meteen – in 1998 al – bekend bij de Stichting Landelijke Contactgroep KID (voorloper van Stichting Donorkind). Ad doneerde in 1980/81 in het Pieter Pauw Ziekenhuis in Wageningen nadat hij een oproep in het studentenblad van de universiteit van Wageningen had gezien. Ad kent inmiddels twee van zijn donorkinderen en ervaart dat als een verrijking. Hij is wel een beetje bevreesd voor het aantal donorkinderen dat er gemaakt is met zijn donaties, maar Ester en Eefje denken Ad wel gerust te kunnen stellen.
Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en ondersteunt daarom gesprekken die wij met donorkinderen en met donoren voeren over hun ervaringen.
Episode 61: Het verhaal van Mark (wettig kind van een donor)
Mark is geen donorkind, maar wettig kind van een donor (hij groeide dus op bij de vader die hem ook zijn genen gaf). En niet zomaar een donor, maar de donorvader van onder andere Friso uit episode 58. Mark is vrij en blij opgevoed en dat komt volgens hem juist door de narigheid die zijn ouders in hun jeugd hebben moeten doorstaan. Mark is een heel enthousiaste broer en ontvangt al zijn nieuwe halfsibbelings (inmiddels 20) met open armen. Hij vertelt hoe bijzonder hun genetische band is en wat ze samen ondernemen om elkaar te leren kennen.
Deze extra episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt en steunt daarom gesprekken die wij met donorkinderen, donoren en nu ook met Mark voeren over hun ervaringen.
Episode 60: Wereldnieuws
Donorkinderen en Stichting Donorkind waren wereldnieuws, vanwege de rechtszaak tegen massadonor Jonathan. Daarnaast – niet minder belangrijk – stemde de Tweede Kamer éindelijk over de wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (Wdkb). Eefje voelt vooral teleurstelling over wat er niet bereikt is, maar gelukkig heeft Ester oog voor wat we wel voor elkaar hebben gekregen. Boos donorkind Stefan heeft nieuws naar aanleiding van zijn aanvraag bij de SDKB*, Ester heeft helende ervaringen met moeders en Eefje is jaloers.
*SDKB = Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting: www.donorgegevens.nl
Vacature Fiom: https://fiom.nl/algemeen/vacature-hulpverlener-verwantschapsvragen-28-32-uur. Sponsor de docu van Joëlle: www.voordekunst.nl/index.php/projecten/15448-documentaire-wil-je-mijn-vader-zijn. Aanmelden voor het symposium van donor Derk over zijn boek Verborgen Verbonden: www.verborgenverbonden.nl. Stemmingsuitslagen Tweede Kamer over de Wdkb: www.tweedekamer.nl/kamerstukken/stemmingsuitslagen/detail?id=2023P07052&did=2023P07052
Episode 59: In gesprek met donor Lex Goudswaard
Lex doneerde in de jaren ’80 zijn zaad bij dokter Jan Kremer in het oude academisch ziekenhuis aan de Catharijnesingel in Utrecht. Lex en zijn vrouw hadden zelf al twee kinderen, toen zij samen besloten dat Lex zijn zaad zou doneren om anderen hetzelfde geluk te gunnen. Toen Lex hoorde dat er donorkinderen op zoek waren naar hun donorvader twijfelde hij geen moment om zich aan te melden bij de DNA databank van Fiom en inmiddels heeft hij twee van zijn donorkinderen ontmoet. Op het einde van ons gesprek sluit Jetske – de vrouw van Lex – aan om te vertellen hoe het voor haar is om de donorkinderen van Lex te leren kennen, terwijl de afspraak was dat hij anoniem zou blijven.
Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen en met donoren voeren over hun ervaringen.
Episode 58: Het verhaal van Friso
Friso hoorde na het overlijden van zijn vader dat hij donorkind is. Hij moest er een half uurtje van bekomen, maar ziet donorkind zijn sindsdien als een mooi avontuur. Friso verwacht dat hij maximaal 25 siblings heeft. In de broers en zussen die hij tot nu toe heeft leren kennen, herkent hij de positieve levensinstelling die hij zelf ook heeft. Friso heeft zelf via dna en stamboomonderzoek zijn donorvader gevonden, die toen al overleden was, maar toch wachtte hem een warm welkom. Hij zoekt en vindt inmiddels vaders voor andere donorkinderen en ook in zijn eigen stamboom loopt hij nog tegen een mysterie aan dat hij eens hoopt te ontrafelen. Wil je nog meer van Friso horen en hem ook zien? Kijk dan Verborgen Vaders.
Deze extra episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.
Episode 57: Helix
Donorkinderen zijn volop in het nieuws, want massadonor Jonathan wordt voor de rechter gedaagd met de vraag of de rechter hem een spermadoneerverbod (mooi voor scrabble) kan opleggen. Ook debatteert De Tweede Kamer deze week eindelijk over de herziening van de wet DKB, onze verwachtingen zijn hooggespannen. We hebben kijktips voor boze draagmoeders en andere geïnteresseerden. Ester ging met sibbelings op weekend weg en we hebben weer een nieuwe Twee minuten van Ties.
Kijktips: Drie delige docu De baby-industrie. The Handmaids (en niet The Handmade) Tale op Videoland. Item RTL Boulevard met de donorkinderen van Karbaat. Item EenVandaag. Leestip over de plek van donorkinderen in familiesystemen.
Episode 56: Het verhaal van Stefan
Stefan is een boos donorkind. En dapper want hij deelt zijn boosheid met ons in deze boze donorkindepisode. Een van de dingen die hem frustreert is dat er ouders zijn die hun kinderen niet vertellen dat ze donorkind zijn, sommige ouders blijven zelfs liegen nadat hun kind via een dna-test zelf ontdekt donorkind te zijn. Dit overkwam siblings van Stefan en dit zorgt voor veel verwarring, want iedereen wil geloven dat zijn ouders de waarheid spreken. Stefan heeft zijn donorvader nog niet gevonden, maar krijgt in dit gesprek misschien wel de gouden tip om hem te vinden. We leren van Stefan wat ambivert is en wat hij nog meer gemeen heeft met zijn halfbroers en -zussen.
Deze extra episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen. Wist je dat Stefan met zijn band Cyanosys ook boze muziek maakt? Nog niet over donorkind zijn, maar wie weet in de toekomst. Je kan hem volgen op insta: @cyanosysofficial.
Episode 55: Handgemaakt
Ester heeft ingewikkelde en dure plannen voor het wijzigen van haar achternaam en ze doet een liefdesverklaring maar daar moet je wel even op wachten. Eefje linkt ouderverstoting aan donorconceptie en vertelt hoe ze contact met haar moeder probeerde te herstellen, wat faliekant mislukte. Ze wil ook niet meer wachten op Simon en dat brengt Ester op een geniaal idee. We worden deze episode overspoeld met voiceberichten en dat verwarmt onze harten, maar we nemen niet alles voor waarheid aan.
Een paar linkjes: Stichting Donorkind en een moeder van een kind van massadonor Jonathan voeren kort geding tegen de massadonor. Hier een stukje van Ester over handgemaakt zijn. Alle info over achternaamwijziging vind je hier.
Episode 54: Het verhaal van Marenne
Marenne (48) werd vorig jaar overvallen door het nieuws dat zij donorkind is, kort voordat haar vader overleed. Sindsdien voelt ze zich een eenling ondanks dat ze twee zussen heeft. Doordat Marenne borstkanker heeft gehad, was het voor haar extra belangrijk om de onbekende helft van haar genen te onderzoeken. Ze vond haar donorvader, maar helaas is hij al overleden en kan hij haar niet meer geven waar ze zo’n behoefte aan heeft; erkenning.
Deze extra episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.
Heb je hulp nodig bij ‘het’ vertellen aan je kind? Check onderstaande links!
www.donorkind.nl www.donorconceptie.nl www.fiom.nl
https://www.donorconceptie.nl/het-verhaal-van-elien
https://www.donorconceptie.nl/ouders/op-latere-leeftijd-vertellen
Episode 53: Het verhaal van Linda
Linda (52) weet sinds twee jaar dat ze donorkind is. Ze is coach, schoolt zichzelf onophoudelijk bij en laat zichzelf met regelmaat coachen, dus ze brengt veel wijsheid naar onze podcast. Linda vertelt waarom het niet oké is dat familieleden wel wisten dat ze via donorconceptie verwekt is en zij niet, èn waarom mensen dit soort geheimen niet voor zich zouden moeten houden. Linda voelde zich als kind niet gezien en gehoord en snapt nu hoe dat komt. Ook begrijpt ze de nachtmerrie die ze als kind herhaaldelijk had. Linda verheugd zich op ‘kwartjes’ die een dna test doen en haar daarmee helpen haar biologische vader te vinden. In de tussentijd kijkt ze op straat naar de neuzen van oudere mannen, want daar denkt ze haar vader aan te kunnen herkennen. Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen. Wil je ondersteuning van Linda of één van de andere ervaringsdeskundige professionals verbonden aan Stichting Donorkind? Check deze link: https://donorkind.eu/lotgenotencontact/ondersteuning/
Episode 52: Fiom en de DNA databank
Sandra de Vries – manager verwantschapsvragen en adoptievoorzieningen bij Fiom – is te gast en we stellen haar alle vragen van luisteraars over Fiom en de DNA databank. Verder is taal is deze episode echt ons ding: de termen donor en donorkinderen staan ter discussie en het oefenen met nieuwe termen levert ons gestotter en een gekneusde tong op. Eefje werd online uitgescholden en voelde zich vereerd. En we kregen eindelijk voiceberichten van luisteraars, hoera!
Battlefield of Dreams tip van luisteraar Lieke: https://brainwashfestival.nl/battlefield-of-dreams/
Episode 51: Het verhaal van Kelly
Tot de zomer van ‘22 dacht Kelly (30) een IVF-kind van haar beide ouders te zijn. Na alle verhalen over donerende dokters, deed ze een DNA-test om zeker te weten dat dat bij haar niet het geval was. De test stelde haar echter niet gerust. Kelly ging verhaal halen bij haar ouders, maar kreeg daar niet waar ze op hoopte. Kelly vertelt dat ze door familieopstellingen meer inzicht in haar eigen familiesysteem heeft gekregen en hoe haar helpt om met de situatie om te gaan. Samen met stamboomster Ester vond ze haar donorvader. En dat leidde tot het spannendste moment in haar leven.
Deze extra episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.
Episode 50: Het verhaal van Marian
Marian hoorde op haar 10e dat haar opvoedvader niet haar biologische vader is. Ze was meteen nieuwsgierig naar haar donorvader en fantaseerde over hoe hij zou zijn. Wat ze toen niet kon weten – want zoals wij allemaal, hoorde ook Marian van haar ouders: ‘een anonieme donor kan je nooit vinden’ – was dat ze hem 25 jaar later, na een eenzame zoektocht vol tegenslagen, zou vinden. Ze had weinig verwachtingen, maar won de jackpot; Marian en haar vader bouwden een warme band op en hij erkende haar als zijn wettelijke dochter.
Deze extra episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.
Word Vriend van de Show en steun de makers!
Episode 49: Het experiment
De techniek staat weer voor niets en maakt de gezellige rommeligheid van deze episode compleet. Ester was bij een seminar van Fiom over stigma’s en daar werd ook het advies over leeftijdsgrenzen in de wet Donorgegevens bekend gemaakt. Eefje moest weer eens de activist uithangen, in het theater dit keer. We doen een experiment met een nieuw woord voor donorkinderen en Steph – met wie we bellen over het Belgische nieuws – voert ons experiment tot in perfectie uit. Daar zijn we haar uiteraard heel dankbaar voor. Nieuwsbrief en oproep lidc: www.donorconceptie.nl Julian in de taarten van Abel: https://www.zapp.nl/programmas/taarten-van-abel/gemist/VPWON_1340840 Mischa Blok bij Nooit meer slapen: https://open.spotify.com/episode/4PPzOnIK1IKYhiphrHMsGI?si=g-SCr_fjQ-KPufuhmYhJVQ Mischa Blok bij Paul de Leeuw: https://open.spotify.com/episode/4jERzb1VyvCMrh9YaWqPJd?si=hpdvtOuiS6qJBz2MuAsUCg Rechtszaken Belgische donorkinderen: ap.lc/XuVpU ap.lc/dAcGh
Episode 48: Het verhaal van Vera
Vera is donorkind, maar praat daar niet openlijk over. Tot vandaag dan. De ouders van Vera konden samen geen kinderen krijgen, maar daar had dokter van der Zon van het Dijkzigt ziekenhuis een oplossing voor. Vera (nog net 36) is die oplossing. Dat ontdekte ze pas vier jaar geleden op onorthodoxe wijze op een moment dat ze dit niet met haar ouders kon bespreken. Ze vertelde het de eerste maanden aan niemand, totdat ze niet meer anders kon. Zelfs nu praat ze er bijna nooit over en als ze erover praat is Vera vooral bezig de ander gerust te stellen, in plaats van te vertellen hoe het écht voelt voor haar. Gelukkig hoeft ze ons niet gerust te stellen en vertelt Vera openlijk hoe het donorkind zijn altijd aanwezig is in haar gedachten.
Deze extra episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.
Episode 47: Dubbele moraal
We zijn weer terug van kerstig weggeweest en beginnen dit 5e seizoen warm en vredig, ondanks dat we pittige feedback van luisteraars bespreken. Een donor benaderde Ester want hij matchte met een donorkind in een internationale DNA databank en wat doe je dan? Eefje was adviseur voor een iemand die twijfelt of haar kinderen wel biologisch haar kinderen zijn. De situaties van Julia Roberts en Donny Roelvink brengen de dubbele moraal ten opzicht van donorkinderen aan het licht. En het al veelbesproken boek van Jelmer komt éindelijk aan bod in Eefjes ⭐⭐⭐⭐⭐boekenclub, yessss!
SHOWNOTES Ester was bij Max: https://www.npostart.nl/donordetective-ester-helpt-donorkinderen-met-zoektocht-naar-hun-biologische-vader/04-01-2023/POMS_MAX_20042247 Rechtszaken Belgische donorkinderen: https://ap.lc/XuVpU . Mischa Blok bij Jinek over het vinden van haar moeder: https://www.evajinek.nl/video/fragmenten/video/5358785/mischa-blok-vond-na-zenuwslopende-zoektocht-haar-moeder Boek Mischa Blok: https://mischablok.nl/boek-mama-lee/ Artikel over adoptie in Trouw: https://www.trouw.nl/cs-b412f0ab Rapport onderzoekscommissie van het Alrijne ziekenhuis naar aanleiding van het gebruik van eigen sperma door fertiliteitsarts Jos Beek (1 juli 2022): https://www.alrijne.nl/media/6384/rapport-onderzoekscommissie.pdf Eefjes vijfsterrenboekenclub: https://jelmersoes.nl/kid/
Episode 46: Ontworteld
Eefje en Ester bespreken in deze laatste episode van 2022 uitgebreid de podcast DNAzaten. We vinden de podcast prachtig en waar het Ester soms verdrietig maakt, wordt Eefje een boos donorkind. We beseffen dat het taboedoorbrekende werk van De Kwak nog lang niet klaar is en maken daarom plannen voor volgend jaar. Ook delen we onze ontwikkelingen op persoonlijk vlak en het is eindelijk weer tijd voor Eefjes 5-sterren boekenclub. Dit keer bespreken we Uprooted (wat ontworteld betekent in het Nederlands) van Peter J. Boni.
Episode 45: Het verhaal van Maaike
Maaike is donorkind van Louis, die naar eigen schatting 200 donorkinderen heeft verwekt. Inmiddels zijn 100 halfbroers en -zussen van Maaike via DNA aan elkaar gematcht. Maaike ging vanaf jonge leeftijd via alle mogelijke manier, internetfora en tv-programma’s, op zoek naar haar donorvader. Ze fantaseerde dat hij haar redder zou zijn. De werkelijkheid was anders. Maaike vertelt hoe de groep groeide en hoe het voor haar en haar ‘fomo’ is om daar onderdeel van te zijn.
Deze extra episode wordt gesponsord door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.
www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt voor al je donaties 🙂
Links: De documentaire Het Zaad van Karbaat, waar de donorvader van Maaike en Maaike zelf ook aan meewerkten: Wie is mijn vader? waarin Maaike en haar tweelingbroer aan hun eerste halfzus worden gematcht. Een link naar het tv-programma Mirakel hebben we nog niet achterhaald, als jij hem wel kan vinden, wil je de link dan naar ons sturen?
Episode 44: Het verhaal van Remon
Remon ontdekte vier jaar geleden dat gynaecoloog Henk Nagel niet alleen de dokter was die zijn ouders hielp zwanger te worden van een anonieme donor, de arts bleek zelf die anonieme donor te zijn. Remon is tot nu toe het enige bekende donorkind van Henk Nagel en hij stond daarom alleen in zijn zoektocht hoe met deze informatie om te gaan. Analytisch als hij is, woog Remon alle stappen zorgvuldig af en uiteindelijk kon hij niet anders dan met het nieuws naar buiten treden, want zo zegt hij: ‘Als we allemaal wegkijken, dan verandert er niks.’ Remon wilde het zo goed mogelijk doen voor alle betrokkenen en vertelt ons wat hem dat heeft gebracht èn wat het hem gekost heeft.
Deze extra episode wordt gesponsord door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.
Ga naar www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt voor al je donaties :-).
Linkjes: Lees hier het interview met Henk Nagel en hier het interview met Lieke (donorkind van dokter Henk Ruis). De uitzending van Pointer kun je terugkijken op NPO Start.
Episode 43: Sibbeling
Episode 42: Live podcast in Nijmegen
We namen een live podcast op in bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen en dat was toch echt wel een klein feestje met heel fijn en spraakzaam publiek. Dank aan een ieder die erbij was en nog meer dank aan de mensen die bij ons aan wilden schuiven om mee te praten. Dankzij jullie hebben we mooie gesprekken gehad over van alles en nog wat. Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door Elke van de bibliotheek, Tamara, Truus, Wendy, Anne, Ad, Minouche, Jolien en Robin.Episode 41: Het verhaal van Roséanne
Roséanne vertelt hoe ze haar donorvader vond, die overleden bleek te zijn en ze vroeg zich af hoe je kan rouwen om een vader die je nooit gekend hebt. We praten over hoe je je plek inneemt bij je nieuwe familie en bij je ‘oude’ familie. Daar spreekt Roséanne heel wijze woorden over, waarmee ze ons aan het denken zetten. Roséanne is vrijwilliger geworden bij Stichting Donorkind, omdat ze boos donorkind was en samen boos bereik je meer dan alleen. Als donorkind van twee moeders is Roséanne super geschikt om de kwestie of donorkind zijn te linken is aan coming out day mee te bespreken.
Deze extra episode wordt gesponsord door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen. Klik hier voor al je donaties :-). Geld, geen zaad.
Episode 40: Vadervinder
Er is weer genoeg nieuws in Donorkindland. Zo vertelt Ester hoe ze een journalist van Pointer overtuigde om een DNA-test te doen. Eefje ging naar een coach om nieuwe inzichten te krijgen over haar familiesysteem en was bang niks te voelen, maar had zich daar totaal geen zorgen over hoeven maken. Ester is professioneel vadervinder geworden en vond met grote waarschijnlijkheid donerende dokter nummertje 11. We proberen het woord ‘sibbeling’ uit in de praktijk en twijfelen hardop wanneer we onze 50e episode mogen vieren.Wil je een donatie doen? Wat leuk! –> www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt We gaan weer LIVE podcasten. In Nijmegen op 12 november. Tickets koop je hier, maar we geven ook 6 tickets weg! De eerste 6 aanmeldingen naar dekwakkwaakt@gmail.com krijgen gratis toegang.
https://pointer.kro-ncrv.nl/donordetective-dna-biologische-vader-donorkind-myheritage https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5340887/liefdesles-jocelyn-wist-meteen-dat-ik-met-haar-een-gezin-wilde-vriendin
Episode 39: Vereenzelvigen
Ester en Eefje nemen samen het nieuws in Donorkindland door. De media had aandacht voor verschillende misstanden in Adoptieland en daar vereenzelvigen we ons op bepaalde gebieden mee, maar mogen donorkinderen zich ook vereenzelvigen met Coming Out Day? Daar komen we niet helemaal uit. We krijgen van verschillende kanten opbouwende kritiek en trekken daarom zonder morren het boetekleed aan, bieden excuses aan en beloven beterschap.
Sponsoren kan en vinden we fijn via: www.vriendvandeshow.nl/de-kwak-kwaakt .
Links: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5339139/staat-hoge-raad-zaak-onrechtmatige-adoptie-dilani https://www.nu.nl/media/6229364/uitzending-kees-van-der-spek-over-fouten-spoorloos-trekt-700000-kijkers.html www.lidc.nl De moeder van Ester zien shinen: https://www.youtube.com/watch?v=rpzC94CBcOs&t=2s
Podcast ‘De liefde van nu‘ met Sara Coster. Podcast Van twee kanten waarin Ester haar verhaal vertelt.
Aanmelden voor de live-podcastopname van De Kwak Kwaakt in de bibliotheek in Nijmegen via ww.obgz.nl en zoek in de agenda op 12 november.
Episode 38: Het verhaal van Marissa
Marissa is in 1983 gemaakt in het Pieter Pauw Ziekenhuis in Wageningen en weet sinds 2019 dat ze donordochter van Wilhelm (uit episode 31) is. Marissa is een van de eerste donorkinderen die zich meldde bij Het Trefpunt Donorkind (het huidige stichting Donorkind) en de FIOM DNA-databank èn ze is door Eefje benoemd Pieter Pauw-expert. Marissa was niet op zoek naar een vaderfiguur, maar kreeg deze toch. Ze vertelt hoe fijn dat is, maar hoe het haar ook soms benauwde en ingewikkelde situaties oplevert, waar zij en Wilhelm samen gelukkig goed uitkomen. Samen bespreken we ook of we als donorkind erkend zouden willen worden door onze donorvader. Deze extra episode wordt mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.
Episode 37: Plan B-kinderen
Ester en Eefje praten je bij over alles wat er gebeurt in donorkindland. We vertellen je in welke series, podcasts en docu’s het over donorconceptie gaat, Ester sprak iemand die haar donorvader heeft gekend en leerde haar donorvader daarmee weer ietsiepietsie beter kennen. We doen een rectificatie en ondanks uit het verleden behaalde resultaten, kondigen we vol frisse moed en zin weer een live podcast aan (yeah, allemaal komen!!).
Episode 36: Het verhaal van Laura
Laura Gras is donorkind, psychiater en paardenmeisje. Ze vertelt hoe ze altijd al wist dat ze donorkind was en dat ze zich ook altijd al afvroeg wie die onbekende man zou kunnen zijn. Dit gevoel had ze geparkeerd omdat ze dacht dat ze er nooit achter kon komen, totdat ze in 2017 Emi Stikkelman op televisie zag vertellen dat het wel kon. Laura begon aan haar eigen zoektocht die lang en ingewikkeld bleek, maar haar zeker ook mooie dingen opleverde. Deze extra episode wordt mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.
Episode 35: Wensouders
Episode 34: Donorkinderen en het recht om niet te weten
Lang verwacht en nu dan toch gekomen; Brenda Frederiks is te gast! Brenda is gezondheidsjurist en universitair docent gezondheidsrecht. Brenda evalueerde (mede) de wet Donorgegevens Kunstmatig Bevruchting in 2019. We bespreken met haar hoe het zit met het recht om niet te weten dat je donorkind bent, dat door voorstanders van het in stand houden van taboes en geheimen rondom donorconceptie vaak wordt aangedragen. Brenda is zelf ook moeder van twee donorkinderen. Ook daarover vragen we haar het hemd van het lijf, wat zij glansrijk doorstaat, al weet ze niet of haar zoon het leuk vindt om te horen wat ze allemaal vertelt.
Episode 33: Eén biologische vader graag, ’t liefst gratis!
Na een heerlijke en bijna eindeloze vakantie zijn we terug om jullie fris en fruitig bij te praten over het nieuws in donorkindland, hoe we dat ook bijna met Dolf Janssen op NPO Radio 1 deden en waarom toch niet. We vertellen wat we allemaal lazen in onze vakantie en of het Eefje gelukt is om niet over donorkinddingen te lezen. Ester deed haar best daar niet voor (juist het tegenovergestelde!) en vult deze episode Eefjes 5-sterren boekenclub. Donordokter Henk Nagel komt aan bod en we vertellen hoe je je kan mengen in ons huwelijk. Dat alles èn meer; lekker luisteren dus!
Episode 32: Eruit met een knal!
Episode 31: Famillement
De Kwak Kwaakte dit keer niet thuis in Hilversum of thuis in Nijmegen. Nee, nee, we zaten lekker live te podcasten in het DeLaMar-theater in Amsterdam, met publiek. We zeggen niet hoeveel mensen er in de zaal zaten, er was publiek! Onze eerste LIVE-podcast ooit! Het was spannend en fantastisch en dat laatste kwam vooral doordat donorvader Wilhelm bij ons op het podium kwam om te vertellen hoe het nu is om als donorvader opgespoord te worden door een detective via genetische genealogie oftewel DNA en stamboomonderzoek.
Episode 30: Het verhaal van Joëlle
Joelle (21) is donorkind van een bekende donor; E19 van het AMC. Op de dag dat ze 16 werd, vroeg ze de gegevens van haar donorvader op en inmiddels is hij haar buurman en deelt ze een huis met haar broer! We bespreken wanneer iemand een seriedonor is en wat Joëlle doet als activistisch donorkind om het taboe rondom donorconceptie te doorbreken. Joelle had al op jonge leeftijd veel vragen over haar donorvader en door de episode heen proberen we erachter te komen wat de beste leeftijd voor haar was geweest om te weten.
Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom.
Episode 29: Schaduwfamilie
Joëlle (21) is kind van een bekende donor en actief in Donorkindland. We bespreken samen met haar de Dag van het Donorkind na. Bij NU.nl waren de Donor Detectives en de 175 donorvaders (waaronder tien fertiliteitsartsen) die zij tot nu toe vonden, het nieuws van de dag. Joëlle voelt zich betrokken bij de wetswijzingen rondom de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting en de op handen zijnde wet voor de erkenning van meerouderschap, want ze zou graag door haar beide moeders en haar donorvader erkend willen worden. Eefjes 5-sterren boekenclub is terug en we bespreken Schaduwfamilie van Linda Sprado en Vera de Lange.Episode 28: Het verhaal van Jelmer en Juul
Jelmer en Juul zijn donorkind van de – inmiddels overleden – fertiliteitsarts Jan Wildschut. Jelmer hoorde op zijn 25e dat hij donorkind is en ging al snel op zoek naar zijn donorvader. Juul heeft twee moeders en had helemaal geen behoefte om te weten totdat ze in 2020 headline van de NOS over Wildschut zag en dacht: ‘Dit gaat misschien wel over mij.’ Ze schreef ze zich in bij de DNA databank van FIOM en maakte al snel kennis met ‘de mannelijke versie van zichzelf’: Jelmer. We vragen Jelmer en Juul hoe het is om ‘van de dokter’ te zijn, hoe je kennismaakt en contact houdt met meer dan 50 broers en zussen en hoe de familie Wildschut met deze situatie omgaat. Ook bespreken we de mediastormen en alle vooroordelen over Jan Wildschut. Hoe kijken zij naar hun biologische vader en zijn keuze om zoveel kinderen te verwekken en in sommige gevallen zijn eigen sperma te insemineren, waar hij afgesproken had het sperma van de opvoedvader te gebruiken?
Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom.
Episode 27: Lieve, kleine Deentjes
Jelmer en Juul zijn donorkind van dokter Wildschut en schuiven bij ons aan om de actualiteit door te nemen: Er werden weer lieve, kleine Deentjes geboren in Donorkindland en we bespreken waarom het eigenlijk heel logisch is dat donorkinderen in NL tegenwoordig vaak kleine Deentjes zijn, maar vragen ons natuurlijk ook hardop af wat een kind eigenlijk aan een Deense donorvader of Spaanse donormoeder heeft. Er werden heel veel nieuwe, mooie podcasts de wereld in geslingerd, dus we hebben veel luistertips en Jelmer en Juul keken de docu Our Farther die op sommige punten eng veel op hun eigen verhaal leek. We vertellen wat we gaan doen tijdens de live-podcast op 25 juni (Tijdens het Famillement van het CBG; kom ook, het is gratis en wordt fantastisch). Daarnaast waren er momenten van jaloezie en van de harde waarheid, gelukkig maar, want eerlijkheid duurt het langst.
Extra: Huiswerk voor Tweede Kamerleden: herziening wet donorgegevens kunstmatige bevruchting
Eefje, Ester en Ties van der Meer Stichting Donorkind leggen uit op welke drie punten de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting om verbetering vraagt en waarom. Stichting Donorkind pleit voor het volgende:1. Donorkinderen moeten worden opgenomen in de Wet dkb onder andere zodat hun recht op afstammingsinformatie gewaarborgd wordt.
2. Alle donoren (maar dan ook echt alle donoren en niet alleen donoren die bij klinieken in Nederland doneren) moeten opgenomen worden in een centraal register.
3. Het aantal kinderen per donor wereldwijd beperken en daarmee voorkomen dat massadonoren eindeloos veel kinderen kunnen verwekken.
In de podcast leggen we uit waarom deze verbeterpunten zo belangrijk zijn voor het waarborgen van de rechten donorkinderen.
Episode 26: Het verhaal van Jorg
Jorg groeide op bij twee moeders en wist altijd al dat hij donorkind is. Hij miste geen vader in zijn leven maar was wel nieuwsgierig naar broers en zussen. Die vond hij in 2017 en toen bleek dat een van zijn zussen hem al kende, zij studeerde tegelijk aan het conservatorium. Jorg heeft een aangeboren talent voor stambomen, dus zijn donorvader vinden was appeltje eitje. De donorvader van Jorg vond de ontdekking meerdere donorkinderen te hebben niet geheel appeltje eitje, maar Jorg heeft wel een biertje met hem gedronken. Inmiddels is Jorg zelf adoptievader van een lief jongetje en is hij er klaar voor diens stamboom ook uit te pluizen, wanneer kleine Oscar daar klaar voor is.
Fiom sponsorde deze episode, voor meer informatie ga je naar www.fiom.nl.
Episode 25: Een hele grote, nieuwe, dikke vriend
Episode 24: Kippenvel
Extra: Het verhaal van Daan
Daan vertelt over de ontmoeting met zijn fantasiedonorvader Huub van der Lubbe en waarom dat een beetje ongemakkelijk was. Daan ziet zichzelf terug in zijn kinderen en dat vindt hij heel leuk, maar heeft niet echt behoefte herkenning te zien in broers en zussen, want om verbondenheid met mensen te voelen, kan je net zo goed afspreken met mensen die allemaal Star Wars-fan zijn of heel erg van Italiaans eten houden. Alle mensen die denken Daan zijn broer te zijn moeten dus maar wachten tot de kinderen van Daan een DNA testje doen over tien jaar en mogen dan in grote getalen met bussen bij Daan op de stoep staan. En als het donorkind zijn zo fijn is, zou Daan dan ook zelf donor willen zijn?
Episode 23: Brave new humans
Episode 22: Internationale adoptie
Yeny en Desiree van La Vida de podcast zijn te gast en samen bespreken we de overeenkomsten en verschillen tussen de ervaringen van donorkinderen en die van internationaal geadopteerden. Zo weten veel donorkinderen niet dat ze donorkind zijn en stelt niemand hen daar dan ook vragen over en worden internationaal geadopteerden vaak al vroeg in hun leven blootgesteld aan nieuwsgierige blikken en mensen die alles van hen en hun adoptie willen (en denken te mogen) weten. We bespreken het verschil in loyaliteitsgevoelens naar onze ouders en hoe we allemaal de dankbaarheidskaart toebedeeld krijgen, maar wel een kaart met verschillende grondslag. Dat alles en nog veel meer.
Yeny en Desiree maken ook een podcast, ‘La Vida, de podcast over adoptie‘. Ze vertellen over Plan Angel, dat DNA-testen onder geadopteerden en hun familie in Colombia promoot. Yeny is inmiddels gestart als adoptiecoach.
Extra: Het verhaal van An
De huisarts van An (34) vertelde haar 10 jaar geleden dat zij donorkind is. Waarom de huisarts degene was die dit vertelde, deed ons bijna van onze stoel vallen, net als de manier waarop de huisarts dit vertelde. An kwam jaren later in een depressie terecht en deelt op welke manier dat met donorkind zijn te maken heeft. Ook vertelt ze waarom je nooit tegen een donorkind moet zeggen dat diens donorvader niet op diegene zit te wachten. En – spoiler alert – ze vond na honderden uren stambomen haar donorvader en kreeg er een ouder, een eigen spiegelbeeld en een gevuld luciferdoosje bij.
Shownotes met alles wat je over An wil weten: de website van An, Podcast de weg met An, Vandaag over een jaar, Wordt het ooit weer licht bij bol.com. Donorkinderen België (voor lotgenotencontact met Vlaamse donorkinderen).
Episode 21: Propaganda
Episode 20: Gecanceld
Ondanks verschillende momenten van woordvindingsproblematiek brengen Ester en Eefje je al het nieuws in donorkindland en hun gezoute en ongezoute mening daarop. We vinden ze zelf een nieuw woord voor ‘superdonoren’ want met die term is alles mis. Eefje verwondert zich over de loyaliteit van donorkinderen (ook die van zichzelf) naar hun, al dan niet gevonden, donorvaders. We worden van alle kanten gecanceld, bespreken dilemma’s van luisteraars en heel belangrijk; de red flags ofwel signalen waaraan je zou kunnen afleiden dat je een donorkind bent. Bij twijfel en bij geen twijfel raden wij je aan te luisteren. Aan het einde ontdekt Ester dat het een echte ‘doe een test’-episode is, hoor jij het ook?
De column van Claudia de Breij lees je op Instagram. Het artikel in Volkskrant met een interview met gynaecoloog Henk Nagel lees je hier. En als je naar donorkind Joelle wilt luisteren in de podcast Message in a bottle, dan kan dat hier.
De alarmerende signalen (a.k.a. ‘red flags’) zijn de volgende:
- Je ouders waren al lang getrouwd toen je geboren werd
- Je bent enig kind
- Een algemeen niet-pluis-gevoel
- Bloedgroepen, kleur ogen kloppen niet
- Je bent veel langer of kleiner dan je ouders
- Er wordt altijd gerefereerd naar maar een kant van de familie als het bijvoorbeeld over medische zaken gaat
- Als je het gevoel hebt dat je broer of zus van een andere planeet komt
- Als je je achtergesteld voelt tov ander kind in het gezin
- Als je intelligentieniveau aanzienlijk verschilt van die van je omgeving.
Episode 19: Koekoek!
Op afstand door corona nemen we de week door waarin je niet om donorkinderen heen kon, want deze week werd bekend dat gynaecoloog Jos Beek ook zijn eigen zaad gebruikte bij de fertiliteitsbehandelingen die hij uitvoerde, waar in ieder geval al 21 kinderen uit zijn ontstaan. Ook goed donorkindnieuws domineerde de media want Maria ontmoette haar vader en we praten met haar over hoe die ontmoeting was en wat het haar gebracht heeft. Ester is weer druk vaders aan het vinden en legt uit waar we de term ‘Koekoek!’ voor staat in donorkindland.
Luister hier Podcast de Dag, waarin naar ons verwezen werd! Donorkind Jelmer en familiedetective Els leggen het nog eens allemaal uit…
Extra: Het verhaal van Stef
Stef is kunstenaar en houdt van zeilen, ze komt uit Oldenzaal. Op haar 22e biechten haar ouders een geheim op; Stef en haar zus zijn donorkinderen. Stef is ernstig ziek en heeft daarom haast met het vinden van haar biologische vader, die de donor detectives ondanks mooie matches na drie jaar nog steeds niet gevonden hebben. Stef en Ester leggen uit hoe dat kan en wat de Sinti uit Oldenzaal daarmee te maken hebben.
Hier lees je het artikel in AD over Stef. En als je Spoorloos met Ester wil zien, kijk dan hier.
Episode 18: Kritische noten
Bomvolle episode waarin we met Janine bespreken welke kritische noten mensen op ons bordje gooien, wat te doen als je vriendin een donorkind krijgt, jij weet dat en zij wil het haar kind niet vertellen? Ester voelt dat het tijd is om de bekende donorkinderenlijn weer eens te bellen. Eefje lost eindelijk haar familie cliffhanger in, want ze heeft reactie van de kinderen van Simon. We hebben een nieuwe minister van VWS, wat betekent dat voor donorkinderen? En in hoeverre kan je jezelf zijn bij nieuw gevonden familie, als je ze überhaupt kan leren kennen dan hè? Dat alles en veel meer!Kijk hier de docu Je papa is je vader niet met Daan van Rijssel! Voor de zoekers: hier is de DNA Painter shared cM tool.Extra: Het verhaal van Janine
Dit is je kans om Janine alvast te leren kennen, want volgende week neemt ze samen met ons de maand januari door. Janine ontdekt pas laat dat ze donorkind is en vertelt over de gevoelens van opluchting en haast die daarmee in haar loskwamen. Ze ging als een dolle op zoek naar haar donorvader, want het voelde alsof ze geen tijd te verliezen had. Het verwerken van het nieuws dat haar vader haar vader niet was, kwam in golven tussen het zoeken door.
Extra: Het verhaal van Steph
Steph Raeymaekers zat tegelijk met haar drieling-broer en zus in de buik van haar moeder. Waarom je er dan als donorkind toch niet van uit kan gaan dat je alle drie dezelfde donorvader hebt, legt Steph ons uit en ook wat er uit de dna test met haar broer en zus kwam. Terwijl iedereen om haar heen zei dat ze haar donorvader nooit zou vinden, bleef Steph geloven dat ze hem zou vinden. Verder blijkt in ons gesprek dat dode donorvaders ook voordelen hebben ten opzichte van afwijzende donorvaders, wie had dat gedacht. Een episode met een lach en een traan.
Episode 17: Superdonoren en (hun) goede voornemens
We delen onze goede voornemens en mooie plannen voor De Kwak Kwaakt in 2022. Verder komen er ‘superdonoren’ voorbij, zonder cape en ethische verantwoordelijkheid helaas, we beantwoorden we de vraag of je minder waard bent als donorkind met honderden broers en zussen en kwam er een donorkind bij de dokter, geen grap. Wel grappig is de 1, 2, 3 klap die we nodig hadden om deze episode op afstand op te kunnen nemen – gezien we in quarantaine en zelfisolatie zaten – die 23 keer over moest. Deze hilariteit hebben we er nog even achteraan geplakt, als inkijkje in het leed dat op afstand podcast opnemen heet 😉 Veel luisterplezier! Dit is de donatielink bij onze vrienden van Vriend van de Show. Hier kun je ons steunen, met een maandelijkse of eenmalige gift. Over ‘superdonor Jonathan’ is al veel geschreven, onder andere door de New York Times en Ouders van Nu. De aflevering van Reis van je genen met onze familiedetective Els en donorkind Thalia is niet meer zonder abo te zien, maar we delen de link toch maar. De podcast van Het Onderzoeksbureau over een spermabank die in Nederland illegale dingen aanbiedt luister je hier. Sarah High Five op insta heet toch Laura, te vinden als @laurahigh5. We verwezen even naar donor 1558, een man met psychische- en verslavingsproblematiek. De docu over Ed Houben (De man met 100 kinderen) is helaas niet meer beschikbaar op NPO Start. Misschien dat als we allemaal KRONCRV berichten via hun contactformulier, hij toch online kan komen?
Episode 16: Teleurstelling
Tamara is onze gast en vertelt ons waarom de ontmoeting met haar donorvader haar tegenviel. Dat ze als enig kind droomde van een kersttafel vol met broers en zussen en hoe het komt dat ze nu toch geen kerst viert met haar gevonden halfbroer en -zussen. We praten over welke verwachtingen je kan hebben van je ouders, delen kijk-tips met en kijk-tips zonder tranen, deden ons best om niet door elkaar heen te praten, maar beloven niet dat dat gelukt is. Voor volgende keer kijken we de docu Tell me who I am op Netflix. Follow the Money schrijft een serie artikelen over de fertiliteitsindustrie. We bespraken deze. Het programma ‘De reis van je genen’ met Els Leijs kijk je terug op RTLxl.nl of (langer dan een week na uitzending) via Videoland. De docu ‘Je papa is je vader niet’, van Frank Evenblij over zijn vriend donorkind Daan, kijk je hier terug.
Episode 15: Draagmoederschap
Powervrouw en donorkindactivist Steph Raeymaekers uit het middeleeuwse (wat donorkindrechten betreft) België vertelt wat ze mee maakte op de draagmoederbeurs in Brussel. We delen onze visie op de redenen voor een louche Tsjechische ex-premier om te investeren in een Nederlandse fertiliteitskliniek, Eefje leerde wat een spermabank nu precies is, we bellen met nog een powervrouw, Maria, over de laatste ontwikkelingen in haar queste om de gegevens van haar donorvader te achterhalen en natuurlijk nog veel meer. Sorry, korter kon niet, niet met Steph.
Hier een link naar het artikel in het Brabants Dagblad over de overname van Nij Geertgen. En hier lees je over de verwisselde embryo’s.
Steph heeft een blog bijgehouden over haar zoektocht. Haar VZW Donorkinderen (de Vlaamse stichting) vind je hier.
De Bekende Donorkinderenlijn 3.0.1
Ester en Eefje geven nog niet op en hebben een nieuwe insteek bedacht voor de Bekende Donorkinderenlijn. En jawel, de Bekende Donorkinderenlijn 3.0.1 wordt opgenomen door een podcastkoning. We bespreken wat er griezelig is aan je dna in de internationale dna databank zetten en op hoeveel verre familieleden je eigenlijk zit te wachten. Natuurlijk vragen we of deze bekende Nederlander bekende donorkinderen kent, wat weer leidt tot de vraag of donorkinderen eigenlijk wel bekende Nederlander kunnen worden. Dat en meer hoor je in deze eerste aflevering van de vernieuwde donorkinderenlijn.
Episode 14: Wensouderschap in de 21e eeuw
Toekomstig wensouder Zjos Dekker is te gast en neemt geen blad voor de mond: ze vindt E&E rampscenario’s en onze ouders krijgen er flink van langs. Ondanks dat blijft het wel gezellig, vooral omdat Zjos geen zaad van een Deense donor in haar oven wil. Al met al een geanimeerd gesprek waarbij ook Eitje de podcast aan bod komt en het ons weer niet lukt om binnen een uur te blijven.
Je kunt Zjos volgen op Twitter. We hebben nu zelf ook maar een Twitter account aangemaakt!
Episode 13: Donorvader Lex
Donorvader Lex doneerde in de jaren ’80 en schuift in de 21e eeuw bij ons aan om te vertellen hoe hij daar op terug kijkt. Hij vertelt over zijn dochters en donordochters en wat het verschil is. Lex heeft ook nog handenvol tips voor donorvaders die uit de kast willen komen, of er al uit zijn. Kortom, Lex deelt alles wat je van een donorvader wil weten. Verder wordt de bekende donorkinderenlijn 2.0 zomaar opgenomen, doet Eefje een familie update en heeft Ester een test te vergeven! Dat alles èn meer…
Lex is vaker in de publiciteit geweest, o.a. in Trouw, lees hier een interview.
Episode 12: Schroom en schaamte
Ester en Eefje nemen de zomer door waarin journalistiek Nederland zich verveelde en veel tijd had om persberichten van fertiliteitsklinieken over te schrijven. Van daaruit komen we als vanzelf bij de homorechten versus kinder/mensenrechten discussie. We geven databank-ondertiteling voor mensen die er even helemaal uit zijn geweest. Familiebreuken komen aan bod, hoe kwamen ze tot stand en hoe lijm je ze weer aan elkaar. Heimelijke donorkindhobby’s worden zonder schroom besproken, terwijl andere activiteiten onverwacht schaamte oproepen. We gooien het roer van de bekende donorkinderenlijn 180 graden om en Eefje gooit er een te spannende cliffhanger in, kortom blijkt weer; het leven van een donorkind is alles, behalve saai.
Het Zapp-filmpje van Jette, die zich afvraagt of ze op zoek moet gaan naar haar donorvader, vind je hier.
Episode 11: Seizoensafsluiter met Monique zonder kritiek
Donor Detective Monique sluit aan om kritisch het seizoen af te sluiten maar dat mislukt op epische wijze. Ester heeft wéér vaders gevonden. We praten over hoe een donorkindpodcast maken, is als therapie; heftig en fantastisch tegelijk. En hoeveel ruimte nemen ouders eigenlijk in (in je hart) en is daar nog ruimte voor een donorvader? We vergeten de bekende donorkinderenlijn te bellen, waarachter dus een bekend donorkind de hele middag voor niets heeft zitten wachten. Dat en meer in deze laatste aflevering voor onze zomerstop!
Na afloop zouden we live met luisteraars in gesprek gaan op Clubhouse, maar dat mislukte jammerlijk. Dat doen we binnenkort over, dank aan alle lieve trouwe fans die erbij waren!
Episode 10: Als je het altijd al wist
Romy (22) is een tevreden donorkind. Ze heeft altijd geweten dat ze donorkind is, heeft zelf niet met misstanden te maken gehad en de ontmoeting met haar donorvader kan in een sprookjesboek. Daarnaast doet Romy voor haar master onderzoek naar de ervaringen van andere donorkinderen. Over dit alles vragen wij van de Kwak Kwaakt haar natuurlijk de hemd van het lijf, we bellen met de bekende donorkinderenlijn en hebben een DNA-kit weggeefactie!
1:22:00 We benoemen nog even de docu ‘De Babyindustrie’. Een must-see als je overweegt naar het buitenland te gaan voor hulp bij donorconceptie. De docuserie is hier te zien.
Bonusaflevering bij episode 9: Emi Stikkelman doet haar verhaal
Emi is hèt voorbeeld voor (in ieder geval) alle Nederlandse en Belgische donorkinderen die hun donorvader willen vinden, want door Emi weten we dat dit kan en hoe je dat voor elkaar krijgt. Hoe dan? Vraag je je misschien af. Dat vertelt Emi in geuren en kleuren in deze bonusaflevering, dus oortjes in en genieten van haar verhaal.
Episode 9: Misstanden en het boze donorkind
We bespreken de misstanden in de wereld van de donorconceptie. Misstanden van vroeger, waar donorkinderen nog steeds de gevolgen van dragen, maar ook misstanden die nu nog steeds plaatsvinden. Niemand beter om dit mee te bespreken dan Emi Stikkelman, oprichter van de Donor Detectives en eerste Europese donorkind dat haar biologische vader vond door middel van dna en stamboomonderzoek. Geen aflevering voor tere zieltjes want het boze donorkind komt lossssss!
02:30 Donor Detectives bij Brandpunt https://www.npostart.nl/de-donordetectives/30-05-2017/POMS_KN_9102425
02:30 Donor Detectives (Els) bij Spijkers met Koppen, luisteraar Paul heeft de link naar het fragment gevonden! Luister het hier. Els ging in debat met mevrouw Noordzij, een ex van Karbaat die ook in een kliniek werkte en een opiniestuk had geschreven in de krant. Dat stuk lees je hier.
02:30 Emi en Maartje bij Humberto 17:57Emi en Maartje vinden vader – RTL Late Night, 30 mei 2017Vimeo · Steph Raeymaekers4 jun. 2017
02:30 Schippers filmpje (met bovenaan weer dat eeuwige potje, roloog, daar word je toch ook pisnijdig van ;-)) https://nos.nl/artikel/2176275-schippers-wil-dat-anonieme-spermadonor-zich-bekendmaakt?fbclid=IwAR0HKSVWI5phLxWgnd2adLi1uPc2TB3TPkdt5N3XmK0pB44hfK90LchkAVc
08:35 Monique Aarts en Ester in de nacht op de radio (het was op 5 juni 2017, bij Dit is de nacht van NPO Radio 1, help jij ons de uitzending te vinden?)
09:30 Volkskrant artikel redenen voor een donor om anoniem te mogen blijven https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/welk-excuus-heeft-een-spermadonor-om-anoniem-te-kunnen-blijven~b38a6bc9/?
16:50 Docu meneer Park Mischa Blok http://mischablok.nl/2018/08/14/meneer-park/
18:00 Misstanden rondom adoptie in het nieuws; internationale adoptie on hold https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/06/04/dekker-bij-adoptie-uit-het-buitenland-blijft-er-altijd-kans-op-misstanden
22:20 De baby industrie, een ‘must see’ docuserie voor iedereen die overweegt met donorconceptie een kindje te krijgen https://www.npostart.nl/de-baby-industrie/KN_1697684
32:00 Uitspraak rechtszaak 2 juni https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Bekendmaking-identiteit-zaaddonor-mocht-niet-worden-geweigerd-.aspx
45:00 Emi en Maartje bij DWDD (met daarin eens stukje van Spoorloos) https://www.youtube.com/watch?v=H0p8tux3AWM En als je het leuk vindt, een stekkie in de krant: Hoe Emi Stikkelman, kind van een zaaddonor, na 17 jaar haar …https://www.volkskrant.nl › mensen › hoe-emi-stikkelm…
56:00 over donor Jonathan Ties bij de Vooravond (en niet bij Op1) https://www.bnnvara.nl/devooravond/artikelen/moeders-willen-spermadonor-jonathan-stoppen
1:24:30 Kinderrechtenverdrag https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_inzake_de_rechten_van_het_kind
Episode 8: Halfbroers en halfzussen
Ivo en Martijn zijn broers en hebben samen meer dan 150 halfbroers en -zussen, maar de broers en zussen van Martijn zijn niet die van Ivo en andersom. Ingewikkeld hè? We praten met de broers over hun bijzondere familie en bespreken ook hoe je contact legt en onderhoud met zoveel nieuwe familieleden.
Episode 7: Dilemma’s
Op Hemelvaartsdag is powervrouw Maria te gast. Zij vertelt over de rechtszaak tegen ziekenhuis Rijnstate, die de gegevens van haar B-donorvader niet verstrekt omdat de beste man zijn status van bekend naar anoniem heeft gewijzigd. Verder bespreken we dilemma’s als; vertel je een onwetend donorkind als buitenstaander de waarheid over zijn herkomst. Dat en meer kwesties komen aan bod en natuurlijk bellen we met de bekende donorkinderenlijn.
De podcast Conversations met Sarah Dingle luister je hier.
Als je meer wil lezen over Maria in de pers, Google dan op ‘donorkind Maria’ en je hebt genoeg leesvoer. Bijvoorbeeld dit artikel uit AD. En hier kun je de kamervragen en antwoorden van de Minister lezen n.a.v. de uitspraak van de rechter in deze zaak.
Episode 6 van De Kwak Kwaakt: Familiegeheim
Lisette houdt voor haar familie geheim dat ze een donorkind is. We praten met haar waarom zij dat doet en hoe dat voor haar is. Verder bespreken we het Gijs-effect, schaamte en het hebben van meerdere vaders.
Episode 5 van De Kwak Kwaakt: Het oudste donorkind kwaakt
Ester en Eefje bellen met het oudste donorkind (dat zij tot nu toe kennen) Els Hendriks. Els is in ’54 verwekt in de kliniek van Leo Swaab in Amsterdam. Zij vertelt hoe zij op haar 64e ontdekte dat ze donorkind is en over de zoektocht naar haar donorvader. Daarnaast bespreken E & E hoe je je (overleden) donorvader een plekje geeft in je huis en leven en bellen ze weer met de bekende donorkinderenlijn. Neemt er dan nu eindelijk een keer iemand op? Je hoort het in deze 5e episode.
14’40”: Ivo heeft heel lief voor ons een crowdfunding opgezet, om de apparatuur, microfoons en opslagcapaciteit te (helpen) betalen. 49’30”: Kijk hier Jelte bij Spoorloos terug.
Bonusaflevering bij episode 4: Het verhaal van donorkind Ties van der Meer
We waren zo lekker aan het praten, die paasmaandag, dat we voor het persoonlijke verhaal van Ties hebben besloten een bonusaflevering op te nemen. Ties heeft, net als Eefje en Ester en vele andere donorkinderen, zijn vader met behulp van DNA- en stamboomonderzoek gevonden. In deze aflevering vertelt Ties hoe dat gegaan is…
50′: Ties vertelt over een Youtube docu waarin een hippie in Californië veel van zijn donorkinderen ontmoet. Check de trailer hier!
Episode 4 : De geschiedenis van (Stichting) Donorkind
Op Paaszondag 4 april hebben Eefje en Ester paasstol gegeten met Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind. Stichting Donorkind verzorgt lotgenotencontact en belangenbehartiging van, voor en met donorkinderen. In een persoonlijk gesprek wordt de donorkind actualiteit doorgenomen en vertelt Ties over de geschiedenis en activiteiten van de stichting.
2’30”: De rechtszaak van Maria tegen Rijnstate is besproken. In dit artikel in Trouw meer over de uitspraak. Online is veel over deze zaak te vinden. We hopen Maria binnenkort ook een keer in de podcast te spreken. 8’30”: In de rechtszaak van een aantal donorkinderen tegen Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp en SDKB (Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting) wordt begin juni een uitspraak verwacht. 9’20”: Ties was niet bij Op1, maar bij de Vooravond. Kijk het fragment hier terug. 26’20”: De moeder van Maria was te horen bij het NOS Radio 1 Journaal op 24 maart. Check deze link, om precies tien over half negen komt ze in de uitzending. 48’50”: Stichting Donorkind organiseert geregeld ontmoetingsdagen. Wil je weten wanneer de volgende ontmoetingsdag is? Check dan deze pagina op de website van Stichting Donorkind. Aanmelden kan via ontmoetingsdag@donorkind.nl.
Episode 3 : Familie zoeken met je eigen DNA
Hoe vind je biologische familie met je eigen DNA? Dat bespreken Eefje en Ester samen met familie detective Els Leijs. En ze bellen natuurlijk met de beroemde donorkinderenlijn. Wie zouden ze aan de telefoon krijgen? Dat alles in deze 3e episode van De Kwak Kwaakt. 8′: Els vertelt over de DNA Detectives van Cece Moore. Zij hebben een website en een FB groep.
Episode 2: Zaad van Karbaat
Volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets praten onder andere met familiedetective Els Leijs over de documentaire Het Zaad van Karbaat.
De driedelige documentaire Het Zaad van Karbaat is terug te zien via NPO Start.
Episode 1: Donorkindterminologie
Eefje en Ester zijn ‘volwassen donorkinderen’. In deze podcast delen ze hun ervaringen. Over familiegeheimen, nieuwe familie, het zoeken van je biologische vader, hoe je hem moet noemen en nog veel meer!
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][/vc_column][/vc_row]
Word vriend of log in om mee te praten!