Welkom bij de shownotes (work in progress) van De Kwak Kwaakt, de donorkindpodcast. In de podcast bespreken volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets, samen met andere ervaringsdeskundigen, alles wat met donorkind zijn te maken heeft.

In de shownotes van De Kwak Kwaakt verzamelen we relevante links over onderwerpen die in de podcast besproken worden. Hier volgen nu eerst een paar algemene relevante links die altijd handig zijn: Stichting Donorkind,  Info over zoeken met DNA,  De Donor Detectives op Facebook,   De website van Els Leijs en de Fiom KID DNA Databank.

Verder vind je hieronder per episode (de laatste bovenaan), welke relevante info en links besproken of gedeeld zijn. Als je wilt luisteren, kun je de titel aanklikken en word je naar Spotify gebracht om daar de aflevering te luisteren. Heb je onderwerpen die je graag besproken zou willen hebben, stuur ons dan een berichtje op dekwakkwaakt@gmail.com. Vind je het fijn om naar ons te luisteren, geef ons dan een review op je favoriete podcastplatform. Wil je de makers steunen? Word dan vriend van de show. Dat kan met een vast maandelijks bedrag, of eenmalig.  

Episode 36: Het verhaal van Laura

Laura Gras is donorkind, psychiater en paardenmeisje. Ze vertelt hoe ze altijd al wist dat ze donorkind was en dat ze zich ook altijd al afvroeg wie die onbekende man zou kunnen zijn. Dit gevoel had ze geparkeerd omdat ze dacht dat ze er nooit achter kon komen, totdat ze in 2017 Emi Stikkelman op televisie zag vertellen dat het wel kon. Laura begon aan haar eigen zoektocht die lang en ingewikkeld bleek, maar haar zeker ook mooie dingen opleverde. Deze extra episode wordt mede mogelijk gemaakt door Fiom. Fiom is specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Fiom vindt het belangrijk dat het gesprek over donorconceptie gevoerd wordt, en sponsort daarom gesprekken die wij met donorkinderen voeren over hun ervaringen.

Episode 35: Wensouders

Ester en Eefje nemen samen het nieuws in Donorkindland door. We discussiëren over wie stickers krijgt en wie niet, hebben een nieuwe schare luisteraars die wensouder zijn. Die heten we welkom en we leggen uit waarom onze podcast zoveel over donorkinderen en zo weinig over wensouders gaat. Ester heeft een podcasttip en Eefje vraagt zich af hoe klinieken ervoor zorgen dat ze mensen niet insemineren met het zaad van hun eigen broer of neef.

Episode 34: Donorkinderen en het recht om niet te weten

Lang verwacht en nu dan toch gekomen; Brenda Frederiks is te gast! Brenda is gezondheidsjurist en universitair docent gezondheidsrecht. Brenda evalueerde (mede) de wet Donorgegevens Kunstmatig Bevruchting in 2019. We bespreken met haar hoe het zit met het recht om niet te weten dat je donorkind bent, dat door voorstanders van het in stand houden van taboes en geheimen rondom donorconceptie vaak wordt aangedragen. Brenda is zelf ook moeder van twee donorkinderen. Ook daarover vragen we haar het hemd van het lijf, wat zij glansrijk doorstaat, al weet ze niet of haar zoon het leuk vindt om te horen wat ze allemaal vertelt.

Episode 33: Eén biologische vader graag, ’t liefst gratis!

Na een heerlijke en bijna eindeloze vakantie zijn we terug om jullie fris en fruitig bij te praten over het nieuws in donorkindland, hoe we dat ook bijna met Dolf Janssen op NPO Radio 1 deden en waarom toch niet. We vertellen wat we allemaal lazen in onze vakantie en of het Eefje gelukt is om niet over donorkinddingen te lezen. Ester deed haar best daar niet voor (juist het tegenovergestelde!) en vult deze episode Eefjes 5-sterren boekenclub. Donordokter Henk Nagel komt aan bod en we vertellen hoe je je kan mengen in ons huwelijk. Dat alles èn meer; lekker luisteren dus!

Episode 32: Eruit met een knal!

We sluiten ons derde seizoen af met een knaller van een show, live in koffiebar 30ML in Ede. Na tal van gasten te hebben gesproken dit seizoen, vertellen Ester en ik nu hoe het eigenlijk met onszelf gaat, waarom we het even zwaar hadden na de episode met Daan en of de podcast nog tussen Eefje en haar moeder instaat. De heftigste knal kwam echter van gynaecoloog Jos Beek van wie het erop lijkt dat hij helemaal geen donoren gebruikte, maar alleen zijn eigen zaad. Dit hadden zelfs wij niet kunnen verzinnen. Sandra van Fiom komt wat rechtzetten èn vertelt wat er uit haar eigen dna-test kwam. Eefjes boekenclub is terug van weggeweest, onze live-gasten stellen mooie vragen en om het gevoel van er live bijzijn ook te kunnen delen met de vele luisteraars die er niet live bij waren, hebben we het ruisje dat uit de boxen kwam er niet uit geknipt, veel luisterplezier!

Episode 31: Famillement

De Kwak Kwaakte dit keer niet thuis in Hilversum of thuis in Nijmegen. Nee, nee, we zaten lekker live te podcasten in het DeLaMar-theater in Amsterdam, met publiek. We zeggen niet hoeveel mensen er in de zaal zaten, er was publiek! Onze eerste LIVE-podcast ooit! Het was spannend en fantastisch en dat laatste kwam vooral doordat donorvader Wilhelm bij ons op het podium kwam om te vertellen hoe het nu is om als donorvader opgespoord te worden door een detective via genetische genealogie oftewel DNA en stamboomonderzoek.

Episode 30: Het verhaal van Joëlle

Joelle (21) is donorkind van een bekende donor; E19 van het AMC. Op de dag dat ze 16 werd, vroeg ze de gegevens van haar donorvader op en inmiddels is hij haar buurman en deelt ze een huis met haar broer! We bespreken wanneer iemand een seriedonor is en wat Joëlle doet als activistisch donorkind om het taboe rondom donorconceptie te doorbreken. Joelle had al op jonge leeftijd veel vragen over haar donorvader en door de episode heen proberen we erachter te komen wat de beste leeftijd voor haar was geweest om te weten.

Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom.

Episode 29: Schaduwfamilie

Joëlle (21) is kind van een bekende donor en actief in Donorkindland. We bespreken samen met haar de Dag van het Donorkind na. Bij NU.nl waren de Donor Detectives en de 175 donorvaders (waaronder tien fertiliteitsartsen) die zij tot nu toe vonden, het nieuws van de dag. Joëlle voelt zich betrokken bij de wetswijzingen rondom de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting en de op handen zijnde wet voor de erkenning van meerouderschap, want ze zou graag door haar beide moeders en haar donorvader erkend willen worden. Eefjes 5-sterren boekenclub is terug en we bespreken Schaduwfamilie van Linda Sprado en Vera de Lange.

Episode 28: Het verhaal van Jelmer en Juul

Jelmer en Juul zijn donorkind van de – inmiddels overleden – fertiliteitsarts Jan Wildschut. Jelmer hoorde op zijn 25e dat hij donorkind is en ging al snel op zoek naar zijn donorvader. Juul heeft twee moeders en had helemaal geen behoefte om te weten totdat ze in 2020 headline van de NOS over Wildschut zag en dacht: ‘Dit gaat misschien wel over mij.’ Ze schreef ze zich in bij de DNA databank van FIOM en maakte al snel kennis met ‘de mannelijke versie van zichzelf’: Jelmer. We vragen Jelmer en Juul hoe het is om ‘van de dokter’ te zijn, hoe je kennismaakt en contact houdt met meer dan 50 broers en zussen en hoe de familie Wildschut met deze situatie omgaat. Ook bespreken we de mediastormen en alle vooroordelen over Jan Wildschut. Hoe kijken zij naar hun biologische vader en zijn keuze om zoveel kinderen te verwekken en in sommige gevallen zijn eigen sperma te insemineren, waar hij afgesproken had het sperma van de opvoedvader te gebruiken? 

Deze episode is mede mogelijk gemaakt door Fiom.

Episode 27: Lieve, kleine Deentjes

Jelmer en Juul zijn donorkind van dokter Wildschut en schuiven bij ons aan om de actualiteit door te nemen: Er werden weer lieve, kleine Deentjes geboren in Donorkindland en we bespreken waarom het eigenlijk heel logisch is dat donorkinderen in NL tegenwoordig vaak kleine Deentjes zijn, maar vragen ons natuurlijk ook hardop af wat een kind eigenlijk aan een Deense donorvader of Spaanse donormoeder heeft. Er werden heel veel nieuwe, mooie podcasts de wereld in geslingerd, dus we hebben veel luistertips en Jelmer en Juul keken de docu Our Farther die op sommige punten eng veel op hun eigen verhaal leek. We vertellen wat we gaan doen tijdens de live-podcast op 25 juni (Tijdens het Famillement van het CBG; kom ook, het is gratis en wordt fantastisch). Daarnaast waren er momenten van jaloezie en van de harde waarheid, gelukkig maar, want eerlijkheid duurt het langst.

Extra: Huiswerk voor Tweede Kamerleden: herziening wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

Eefje, Ester en Ties van der Meer Stichting Donorkind leggen uit op welke drie punten de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting om verbetering vraagt en waarom. Stichting Donorkind pleit voor het volgende:
1. Donorkinderen moeten worden opgenomen in de Wet dkb onder andere zodat hun recht op afstammingsinformatie gewaarborgd wordt.
2. Alle donoren (maar dan ook echt alle donoren en niet alleen donoren die bij klinieken in Nederland doneren) moeten opgenomen worden in een centraal register.
3. Het aantal kinderen per donor wereldwijd beperken en daarmee voorkomen dat massadonoren eindeloos veel kinderen kunnen verwekken.
In de podcast leggen we uit waarom deze verbeterpunten zo belangrijk zijn voor het waarborgen van de rechten donorkinderen.

Episode 26: Het verhaal van Jorg

Jorg groeide op bij twee moeders en wist altijd al dat hij donorkind is. Hij miste geen vader in zijn leven maar was wel nieuwsgierig naar broers en zussen. Die vond hij in 2017 en toen bleek dat een van zijn zussen hem al kende, zij studeerde tegelijk aan het conservatorium. Jorg heeft een aangeboren talent voor stambomen, dus zijn donorvader vinden was appeltje eitje. De donorvader van Jorg vond de ontdekking meerdere donorkinderen te hebben niet geheel appeltje eitje, maar Jorg heeft wel een biertje met hem gedronken. Inmiddels is Jorg zelf adoptievader van een lief jongetje en is hij er klaar voor diens stamboom ook uit te pluizen, wanneer kleine Oscar daar klaar voor is.

Fiom sponsorde deze episode, voor meer informatie ga je naar www.fiom.nl

Episode 25: Een hele grote, nieuwe, dikke vriend

We nemen het donorkindnieuws door samen met Jorg, volwassen donorkind en donorvaderzoeker. Hij vertelt hoe zijn goede geheugen hem daarbij helpt en zijn zoon van drie (nog) niet. Ester ging op wortelweekend in Aalten en Bocholt en Jorg wil op wortelweekend in Friesland. Jorg vertelt dat hij wel graag een doorpakkende activist zou willen zijn maar het genenpakketje dat hij van zijn donorvader kreeg, laat dat niet toe. Eefje heeft dezelfde eigenschappen als Jorg, maar liet zich toch van haar activistische doch lieve kant zien in een Nijmeegs interview. En we hebben een hele nieuwe, grote, dikke vriend van de show, die we vroeger misschien eerder een vrijand genoemd zouden hebben.

Episode 24: Kippenvel

Georgia en Carine van stichting Verleden in Zicht praten met ons over de raakvlakken en verschillen tussen binnenlandse adoptie en donorconceptie. Carine en Georgia bezorgen ons kippenvel met hun persoonlijke afstands- en adoptieverhaal. Carine legt uit hoe de ontmoeting met haar moeder haar deed ontdekken dat het niet kennen van je biologische familie leidt tot het niet volledig kennen van je eigen identiteit. We bespreken het besluit van de overheid om interlandelijke adoptie weer toe te staan en hoe voorspelbaar en toch onvoorstelbaar de media dit nieuws brengt.

Extra: Het verhaal van Daan

Daan vertelt over de ontmoeting met zijn fantasiedonorvader Huub van der Lubbe en waarom dat een beetje ongemakkelijk was. Daan ziet zichzelf terug in zijn kinderen en dat vindt hij heel leuk, maar heeft niet echt behoefte herkenning te zien in broers en zussen, want om verbondenheid met mensen te voelen, kan je net zo goed afspreken met mensen die allemaal Star Wars-fan zijn of heel erg van Italiaans eten houden. Alle mensen die denken Daan zijn broer te zijn moeten dus maar wachten tot de kinderen van Daan een DNA testje doen over tien jaar en mogen dan in grote getalen met bussen bij Daan op de stoep staan. En als het donorkind zijn zo fijn is, zou Daan dan ook zelf donor willen zijn?

Episode 23: Brave new humans

Eindelijk – na drie keer corona en wel vier keer verzetten – was dan eindelijk wereldberoemd donorkind, maar ook vader en (stem)acteur, Daan van Rijssel te gast. Daan is een tevreden donorkind en schijnt zijn licht op de kwesties die wij als ingewikkeld ervaren. Ester vertelt waarom ze warme gevoelens krijgt wanneer ze de stem van haar donorvader Gerard hoort. Eefjes boekenclub is er weer, waarin het boek van Sarah Dingle, Brave new humans, besproken wordt. En er waren veel vragen van luisteraars, die we allemaal bespreken.

Episode 22: Internationale adoptie

Yeny en Desiree van La Vida de podcast zijn te gast en samen bespreken we de overeenkomsten en verschillen tussen de ervaringen van donorkinderen en die van internationaal geadopteerden. Zo weten veel donorkinderen niet dat ze donorkind zijn en stelt niemand hen daar dan ook vragen over en worden internationaal geadopteerden vaak al vroeg in hun leven blootgesteld aan nieuwsgierige blikken en mensen die alles van hen en hun adoptie willen (en denken te mogen) weten. We bespreken het verschil in loyaliteitsgevoelens naar onze ouders en hoe we allemaal de dankbaarheidskaart toebedeeld krijgen, maar wel een kaart met verschillende grondslag. Dat alles en nog veel meer.

Yeny en Desiree maken ook een podcast, ‘La Vida, de podcast over adoptie‘. Ze vertellen over Plan Angel, dat DNA-testen onder geadopteerden en hun familie in Colombia promoot. Yeny is inmiddels gestart als adoptiecoach.

Extra: Het verhaal van An

De huisarts van An (34) vertelde haar 10 jaar geleden dat zij donorkind is. Waarom de huisarts degene was die dit vertelde, deed ons bijna van onze stoel vallen, net als de manier waarop de huisarts dit vertelde. An kwam jaren later in een depressie terecht en deelt op welke manier dat met donorkind zijn te maken heeft. Ook vertelt ze waarom je nooit tegen een donorkind moet zeggen dat diens donorvader niet op diegene zit te wachten. En – spoiler alert – ze vond na honderden uren stambomen haar donorvader en kreeg er een ouder, een eigen spiegelbeeld en een gevuld luciferdoosje bij.

Shownotes met alles wat je over An wil weten: de website van An, Podcast de weg  met An, Vandaag over een jaar, Wordt het ooit weer licht bij bol.com. Donorkinderen België (voor lotgenotencontact met Vlaamse donorkinderen). 

Episode 21: Propaganda

Donor detective An neemt het nieuws met ons door en vertelt dat waar wij ons in Nederland boos over maken, in België nog altijd erger kan. Ester betrapte een medisch tijdschrift op het delen van propaganda en liet natuurlijk niet na om daarop te reageren. We bleken iets minder gecanceld dan we twee weken geleden dachten, we hadden weer een dilemma èn we hebben een nieuwe rubriek: De boekenclub van Eefje, met daarin deze week aandacht voor God, mijn vader!
 
Sponsor ons vooral via deze link. Zapp Hoofdzaken kijk je hier. En voor Jette in Wat zou jij doen klik je hier. Het artikel van FTM over het werk van de Donor Detectives en donerende artsen lees je hier. Al je meer van An wil horen, ze is ook geïnterviewd door ‘Podcast de weg’. Ook was ze te zien in ‘Vandaag over een jaar’. Haar boek ‘Wordt het ooit weer licht’ is te bestellen via bol.com. Donorkinderen België (voor lotgenotencontact met Vlaamse donorkinderen) vind je hier.

Episode 20: Gecanceld

Ondanks verschillende momenten van woordvindingsproblematiek brengen Ester en Eefje je al het nieuws in donorkindland en hun gezoute en ongezoute mening daarop. We vinden ze zelf een nieuw woord voor ‘superdonoren’ want met die term is alles mis. Eefje verwondert zich over de loyaliteit van donorkinderen (ook die van zichzelf) naar hun, al dan niet gevonden, donorvaders. We worden van alle kanten gecanceld, bespreken dilemma’s van luisteraars en heel belangrijk; de red flags ofwel signalen waaraan je zou kunnen afleiden dat je een donorkind bent. Bij twijfel en bij geen twijfel raden wij je aan te luisteren. Aan het einde ontdekt Ester dat het een echte ‘doe een test’-episode is, hoor jij het ook?

De column van Claudia de Breij lees je op Instagram. Het artikel in Volkskrant met een interview met gynaecoloog Henk Nagel lees je hier. En als je naar donorkind Joelle wilt luisteren in de podcast Message in a bottle, dan kan dat hier.

De alarmerende signalen (a.k.a. ‘red flags’) zijn de volgende:

  • Je ouders waren al lang getrouwd toen je geboren werd
  • Je bent enig kind 
  • Een algemeen niet-pluis-gevoel
  • Bloedgroepen, kleur ogen kloppen niet
  • Je bent veel langer of kleiner dan je ouders
  • Er wordt altijd gerefereerd naar maar een kant van de familie als het bijvoorbeeld over medische zaken gaat
  • Als je het gevoel hebt dat je broer of zus van een andere planeet komt
  • Als je je achtergesteld voelt tov ander kind in het gezin
  • Als je intelligentieniveau aanzienlijk verschilt van die van je omgeving.

Episode 19: Koekoek!

Op afstand door corona nemen we de week door waarin je niet om donorkinderen heen kon, want deze week werd bekend dat gynaecoloog Jos Beek ook zijn eigen zaad gebruikte bij de fertiliteitsbehandelingen die hij uitvoerde, waar in ieder geval al 21 kinderen uit zijn ontstaan. Ook goed donorkindnieuws domineerde de media want Maria ontmoette haar vader en we praten met haar over hoe die ontmoeting was en wat het haar gebracht heeft. Ester is weer druk vaders aan het vinden en legt uit waar we de term ‘Koekoek!’ voor staat in donorkindland.

Luister hier Podcast de Dag, waarin naar ons verwezen werd! Donorkind Jelmer en familiedetective Els leggen het nog eens allemaal uit…

Extra: Het verhaal van Stef

Stef is kunstenaar en houdt van zeilen, ze komt uit Oldenzaal. Op haar 22e biechten haar ouders een geheim op; Stef en haar zus zijn donorkinderen. Stef is ernstig ziek en heeft daarom haast met het vinden van haar biologische vader, die de donor detectives ondanks mooie matches na drie jaar nog steeds niet gevonden hebben. Stef en Ester leggen uit hoe dat kan en wat de Sinti uit Oldenzaal daarmee te maken hebben. 

Hier lees je het artikel in AD over Stef. En als je Spoorloos met Ester wil zien, kijk dan hier.

Episode 18: Kritische noten

Bomvolle episode waarin we met Janine bespreken welke kritische noten mensen op ons bordje gooien, wat te doen als je vriendin een donorkind krijgt, jij weet dat en zij wil het haar kind niet vertellen? Ester voelt dat het tijd is om de bekende donorkinderenlijn weer eens te bellen. Eefje lost eindelijk haar familie cliffhanger in, want ze heeft reactie van de kinderen van Simon. We hebben een nieuwe minister van VWS, wat betekent dat voor donorkinderen? En in hoeverre kan je jezelf zijn bij nieuw gevonden familie, als je ze überhaupt kan leren kennen dan hè? Dat alles en veel meer!

Kijk hier de docu Je papa is je vader niet met Daan van Rijssel! Voor de zoekers: hier is de DNA Painter shared cM tool.

Extra: Het verhaal van Janine

Dit is je kans om Janine alvast te leren kennen, want volgende week neemt ze samen met ons de maand januari door. Janine ontdekt pas laat dat ze donorkind is en vertelt over de gevoelens van opluchting en haast die daarmee in haar loskwamen. Ze ging als een dolle op zoek naar haar donorvader, want het voelde alsof ze geen tijd te verliezen had. Het verwerken van het nieuws dat haar vader haar vader niet was, kwam in golven tussen het zoeken door.

Extra: Het verhaal van Steph

Steph Raeymaekers zat tegelijk met haar drieling-broer en zus in de buik van haar moeder. Waarom je er dan als donorkind toch niet van uit kan gaan dat je alle drie dezelfde donorvader hebt, legt Steph ons uit en ook wat er uit de dna test met haar broer en zus kwam. Terwijl iedereen om haar heen zei dat ze haar donorvader nooit zou vinden, bleef Steph geloven dat ze hem zou vinden. Verder blijkt in ons gesprek dat dode donorvaders ook voordelen hebben ten opzichte van afwijzende donorvaders, wie had dat gedacht. Een episode met een lach en een traan.

Episode 17: Superdonoren en (hun) goede voornemens

We delen onze goede voornemens en mooie plannen voor De Kwak Kwaakt in 2022. Verder komen er ‘superdonoren’ voorbij, zonder cape en ethische verantwoordelijkheid helaas, we beantwoorden we de vraag of je minder waard bent als donorkind met honderden broers en zussen en kwam er een donorkind bij de dokter, geen grap. Wel grappig is de 1, 2, 3 klap die we nodig hadden om deze episode op afstand op te kunnen nemen – gezien we in quarantaine en zelfisolatie zaten – die 23 keer over moest. Deze hilariteit hebben we er nog even achteraan geplakt, als inkijkje in het leed dat op afstand podcast opnemen heet 😉 Veel luisterplezier! Dit is de donatielink bij onze vrienden van Vriend van de Show. Hier kun je ons steunen, met een maandelijkse of eenmalige gift. Over ‘superdonor Jonathan’ is al veel geschreven, onder andere door de New York Times en Ouders van Nu. De aflevering van Reis van je genen met onze familiedetective Els en donorkind Thalia is niet meer zonder abo te zien, maar we delen de link toch maar. De podcast van Het Onderzoeksbureau over een spermabank die in Nederland illegale dingen aanbiedt luister je hier. Sarah High Five op insta heet toch Laura, te vinden als @laurahigh5. We verwezen even naar donor 1558, een man met psychische- en verslavingsproblematiek. De docu over Ed Houben (De man met 100 kinderen) is helaas niet meer beschikbaar op NPO Start. Misschien dat als we allemaal KRONCRV berichten via hun contactformulier, hij toch online kan komen?

Episode 16: Teleurstelling

Tamara is onze gast en vertelt ons waarom de ontmoeting met haar donorvader haar tegenviel. Dat ze als enig kind droomde van een kersttafel vol met broers en zussen en hoe het komt dat ze nu toch geen kerst viert met haar gevonden halfbroer en -zussen. We praten over welke verwachtingen je kan hebben van je ouders, delen kijk-tips met en kijk-tips zonder tranen, deden ons best om niet door elkaar heen te praten, maar beloven niet dat dat gelukt is. Voor volgende keer kijken we de docu Tell me who I am op Netflix. Follow the Money schrijft een serie artikelen over de fertiliteitsindustrie. We bespraken deze. Het programma ‘De reis van je genen’ met Els Leijs kijk je terug op RTLxl.nl of (langer dan een week na uitzending) via Videoland. De docu ‘Je papa is je vader niet’, van Frank Evenblij over zijn vriend donorkind Daan, kijk je hier terug.

Episode 15: Draagmoederschap

Powervrouw en donorkindactivist Steph Raeymaekers uit het middeleeuwse (wat donorkindrechten betreft) België vertelt wat ze mee maakte op de draagmoederbeurs in Brussel. We delen onze visie op de redenen voor een louche Tsjechische ex-premier om te investeren in een Nederlandse fertiliteitskliniek, Eefje leerde wat een spermabank nu precies is, we bellen met nog een powervrouw, Maria, over de laatste ontwikkelingen in haar queste om de gegevens van haar donorvader te achterhalen en natuurlijk nog veel meer. Sorry, korter kon niet, niet met Steph.

Hier een link naar het artikel in het Brabants Dagblad over de overname van Nij Geertgen. En hier lees je over de verwisselde embryo’s.

Steph heeft een blog bijgehouden over haar zoektocht. Haar VZW Donorkinderen (de Vlaamse stichting) vind je hier.

De Bekende Donorkinderenlijn 3.0.1

Ester en Eefje geven nog niet op en hebben een nieuwe insteek bedacht voor de Bekende Donorkinderenlijn. En jawel, de Bekende Donorkinderenlijn 3.0.1 wordt opgenomen door een podcastkoning. We bespreken wat er griezelig is aan je dna in de internationale dna databank zetten en op hoeveel verre familieleden je eigenlijk zit te wachten. Natuurlijk vragen we of deze bekende Nederlander bekende donorkinderen kent, wat weer leidt tot de vraag of donorkinderen eigenlijk wel bekende Nederlander kunnen worden. Dat en meer hoor je in deze eerste aflevering van de vernieuwde donorkinderenlijn.

Episode 14: Wensouderschap in de 21e eeuw

Toekomstig wensouder Zjos Dekker is te gast en neemt geen blad voor de mond: ze vindt E&E rampscenario’s en onze ouders krijgen er flink van langs. Ondanks dat blijft het wel gezellig, vooral omdat Zjos geen zaad van een Deense donor in haar oven wil. Al met al een geanimeerd gesprek waarbij ook Eitje de podcast aan bod komt en het ons weer niet lukt om binnen een uur te blijven.

Je kunt Zjos volgen op Twitter. We hebben nu zelf ook maar een Twitter account aangemaakt!

Episode 13: Donorvader Lex

Donorvader Lex doneerde in de jaren ’80 en schuift in de 21e eeuw bij ons aan om te vertellen hoe hij daar op terug kijkt. Hij vertelt over zijn dochters en donordochters en wat het verschil is. Lex heeft ook nog handenvol tips voor donorvaders die uit de kast willen komen, of er al uit zijn. Kortom, Lex deelt alles wat je van een donorvader wil weten. Verder wordt de bekende donorkinderenlijn 2.0 zomaar opgenomen, doet Eefje een familie update en heeft Ester een test te vergeven! Dat alles èn meer…

Lex is vaker in de publiciteit geweest, o.a. in Trouw, lees hier een interview.

Episode 12: Schroom en schaamte

Ester en Eefje nemen de zomer door waarin journalistiek Nederland zich verveelde en veel tijd had om persberichten van fertiliteitsklinieken over te schrijven. Van daaruit komen we als vanzelf bij de homorechten versus kinder/mensenrechten discussie. We geven databank-ondertiteling voor mensen die er even helemaal uit zijn geweest. Familiebreuken komen aan bod, hoe kwamen ze tot stand en hoe lijm je ze weer aan elkaar. Heimelijke donorkindhobby’s worden zonder schroom besproken, terwijl andere activiteiten onverwacht schaamte oproepen. We gooien het roer van de bekende donorkinderenlijn 180 graden om en Eefje gooit er een te spannende cliffhanger in, kortom blijkt weer; het leven van een donorkind is alles, behalve saai.

Het Zapp-filmpje van Jette, die zich afvraagt of ze op zoek moet gaan naar haar donorvader, vind je hier.

Episode 11: Seizoensafsluiter met Monique zonder kritiek

Donor Detective Monique sluit aan om kritisch het seizoen af te sluiten maar dat mislukt op epische wijze. Ester heeft wéér vaders gevonden. We praten over hoe een donorkindpodcast maken, is als therapie; heftig en fantastisch tegelijk. En hoeveel ruimte nemen ouders eigenlijk in (in je hart) en is daar nog ruimte voor een donorvader? We vergeten de bekende donorkinderenlijn te bellen, waarachter dus een bekend donorkind de hele middag voor niets heeft zitten wachten. Dat en meer in deze laatste aflevering voor onze zomerstop!

Na afloop zouden we live met luisteraars in gesprek gaan op Clubhouse, maar dat mislukte jammerlijk. Dat doen we binnenkort over, dank aan alle lieve trouwe fans die erbij waren!

Episode 10: Als je het altijd al wist

Romy (22) is een tevreden donorkind. Ze heeft altijd geweten dat ze donorkind is, heeft zelf niet met misstanden te maken gehad en de ontmoeting met haar donorvader kan in een sprookjesboek. Daarnaast doet Romy voor haar master onderzoek naar de ervaringen van andere donorkinderen. Over dit alles vragen we haar natuurlijk de hemd van het lijf, we bellen met de bekende donorkinderenlijn en hebben een DNA-kit weggeefactie!

1:22:00 We benoemen nog even de docu ‘De Babyindustrie’. Een must-see als je overweegt naar het buitenland te gaan voor hulp bij donorconceptie. De docuserie is hier te zien.

Bonusaflevering bij episode 9: Emi Stikkelman doet haar verhaal

Emi is hèt voorbeeld voor (in ieder geval) alle Nederlandse en Belgische donorkinderen die hun donorvader willen vinden, want door Emi weten we dat dit kan en hoe je dat voor elkaar krijgt. Hoe dan? Vraag je je misschien af. Dat vertelt Emi in geuren en kleuren in deze bonusaflevering, dus oortjes in en genieten van haar verhaal.

Episode 9: Misstanden en het boze donorkind

We bespreken de misstanden in de wereld van de donorconceptie. Misstanden van vroeger, waar donorkinderen nog steeds de gevolgen van dragen, maar ook misstanden die nu nog steeds plaatsvinden. Niemand beter om dit mee te bespreken dan Emi Stikkelman, oprichter van de Donor Detectives en eerste Europese donorkind dat haar biologische vader vond door middel van dna en stamboomonderzoek. Geen aflevering voor tere zieltjes want het boze donorkind komt lossssss!

02:30  Donor Detectives bij Brandpunt https://www.npostart.nl/de-donordetectives/30-05-2017/POMS_KN_9102425

02:30 Donor Detectives (Els) bij Spijkers met Koppen, luisteraar Paul heeft de link naar het fragment gevonden! Luister het hier. Els ging in debat met mevrouw Noordzij, een ex van Karbaat die ook in een kliniek werkte en een opiniestuk had geschreven in de krant. Dat stuk lees je hier.

02:30 Emi en Maartje bij Humberto 17:57Emi en Maartje vinden vader – RTL Late Night, 30 mei 2017Vimeo · Steph Raeymaekers4 jun. 2017

02:30 Schippers filmpje (met bovenaan weer dat eeuwige potje, roloog, daar word je toch ook pisnijdig van ;-)) https://nos.nl/artikel/2176275-schippers-wil-dat-anonieme-spermadonor-zich-bekendmaakt?fbclid=IwAR0HKSVWI5phLxWgnd2adLi1uPc2TB3TPkdt5N3XmK0pB44hfK90LchkAVc

08:35 Monique Aarts en Ester in de nacht op de radio (het was op 5 juni 2017, bij Dit is de nacht van NPO Radio 1, help jij ons de uitzending te vinden?)

09:30 Volkskrant artikel redenen voor een donor om anoniem te mogen blijven https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/welk-excuus-heeft-een-spermadonor-om-anoniem-te-kunnen-blijven~b38a6bc9/?

16:50 Docu meneer Park Mischa Blok http://mischablok.nl/2018/08/14/meneer-park/

18:00 Misstanden rondom adoptie in het nieuws; internationale adoptie on hold https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/06/04/dekker-bij-adoptie-uit-het-buitenland-blijft-er-altijd-kans-op-misstanden

22:20 De baby industrie, een ‘must see’ docuserie voor iedereen die overweegt met donorconceptie een kindje te krijgen https://www.npostart.nl/de-baby-industrie/KN_1697684

32:00 Uitspraak rechtszaak 2 juni https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Bekendmaking-identiteit-zaaddonor-mocht-niet-worden-geweigerd-.aspx

45:00 Emi en Maartje bij DWDD (met daarin eens stukje van Spoorloos) https://www.youtube.com/watch?v=H0p8tux3AWM En als je het leuk vindt, een stekkie in de krant: Hoe Emi Stikkelman, kind van een zaaddonor, na 17 jaar haar …https://www.volkskrant.nl › mensen › hoe-emi-stikkelm…

56:00 over donor Jonathan Ties bij de Vooravond (en niet bij Op1) https://www.bnnvara.nl/devooravond/artikelen/moeders-willen-spermadonor-jonathan-stoppen

1:24:30 Kinderrechtenverdrag https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_inzake_de_rechten_van_het_kind

Episode 8: Halfbroers en halfzussen

Ivo en Martijn zijn broers en hebben samen meer dan 150 halfbroers en -zussen, maar de broers en zussen van Martijn zijn niet die van Ivo en andersom. Ingewikkeld hè? We praten met de broers over hun bijzondere familie en bespreken ook hoe je contact legt en onderhoud met zoveel nieuwe familieleden.

Episode 7: Dilemma’s

Op Hemelvaartsdag is powervrouw Maria te gast. Zij vertelt over de rechtszaak tegen ziekenhuis Rijnstate, die de gegevens van haar B-donorvader niet verstrekt omdat de beste man zijn status van bekend naar anoniem heeft gewijzigd. Verder bespreken we dilemma’s als; vertel je een onwetend donorkind als buitenstaander de waarheid over zijn herkomst. Dat en meer kwesties komen aan bod en natuurlijk bellen we met de bekende donorkinderenlijn.

De podcast Conversations met Sarah Dingle luister je hier.

Als je meer wil lezen over Maria in de pers, Google dan op ‘donorkind Maria’ en je hebt genoeg leesvoer. Bijvoorbeeld dit artikel uit AD. En hier kun je de kamervragen en antwoorden van de Minister lezen n.a.v. de uitspraak van de rechter in deze zaak.

Episode 6 van De Kwak Kwaakt: Familiegeheim

Lisette houdt voor haar familie geheim dat ze een donorkind is. We praten met haar waarom zij dat doet en hoe dat voor haar is. Verder bespreken we het Gijs-effect, schaamte en het hebben van meerdere vaders.

Episode 5 van De Kwak Kwaakt: Het oudste donorkind kwaakt

Ester en Eefje bellen met het oudste donorkind (dat zij tot nu toe kennen) Els Hendriks. Els is in ’54 verwekt in de kliniek van Leo Swaab in Amsterdam. Zij vertelt hoe zij op haar 64e ontdekte dat ze donorkind is en over de zoektocht naar haar donorvader. Daarnaast bespreken E & E hoe je je (overleden) donorvader een plekje geeft in je huis en leven en bellen ze weer met de bekende donorkinderenlijn. Neemt er dan nu eindelijk een keer iemand op? Je hoort het in deze 5e episode.

14’40”: Ivo heeft heel lief voor ons een crowdfunding opgezet, om de apparatuur, microfoons en opslagcapaciteit te (helpen) betalen. 49’30”: Kijk hier Jelte bij Spoorloos terug.

Bonusaflevering bij episode 4: Het verhaal van donorkind Ties van der Meer

We waren zo lekker aan het praten, die paasmaandag, dat we voor het persoonlijke verhaal van Ties hebben besloten een bonusaflevering op te nemen. Ties heeft, net als Eefje en Ester en vele andere donorkinderen, zijn vader met behulp van DNA- en stamboomonderzoek gevonden. In deze aflevering vertelt Ties hoe dat gegaan is…

50′: Ties vertelt over een Youtube docu waarin een hippie in Californië veel van zijn donorkinderen ontmoet. Check de trailer hier!

Episode 4 : De geschiedenis van (Stichting) Donorkind

Op Paaszondag 4 april hebben Eefje en Ester paasstol gegeten met Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind. Stichting Donorkind verzorgt lotgenotencontact en belangenbehartiging van, voor en met donorkinderen. In een persoonlijk gesprek wordt de donorkind actualiteit doorgenomen en vertelt Ties over de geschiedenis en activiteiten van de stichting.

2’30”: De rechtszaak van Maria tegen Rijnstate is besproken. In dit artikel in Trouw meer over de uitspraak. Online is veel over deze zaak te vinden. We hopen Maria binnenkort ook een keer in de podcast te spreken. 8’30”: In de rechtszaak van een aantal donorkinderen tegen Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp en SDKB (Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting) wordt begin juni een uitspraak verwacht. 9’20”: Ties was niet bij Op1, maar bij de Vooravond. Kijk het fragment hier terug. 26’20”: De moeder van Maria was te horen bij het NOS Radio 1 Journaal op 24 maart. Check deze link, om precies tien over half negen komt ze in de uitzending. 48’50”: Stichting Donorkind organiseert geregeld ontmoetingsdagen. Wil je weten wanneer de volgende ontmoetingsdag is? Check dan deze pagina op de website van Stichting Donorkind. Aanmelden kan via ontmoetingsdag@donorkind.nl.

Episode 3 : Familie zoeken met je eigen DNA

Hoe vind je biologische familie met je eigen DNA? Dat bespreken Eefje en Ester samen met familie detective Els Leijs. En ze bellen natuurlijk met de beroemde donorkinderenlijn. Wie zouden ze aan de telefoon krijgen? Dat alles in deze 3e episode van De Kwak Kwaakt. 8′: Els vertelt over de DNA Detectives van Cece Moore. Zij hebben een website en een FB groep.

Episode 2: Zaad van Karbaat

Volwassen donorkinderen Ester de Lau en Eefje Habets praten onder andere met familiedetective Els Leijs over de documentaire Het Zaad van Karbaat.

De driedelige documentaire Het Zaad van Karbaat is terug te zien via NPO Start.

Episode 1: Donorkindterminologie

Eefje en Ester zijn ‘volwassen donorkinderen’. In deze podcast delen ze hun ervaringen. Over familiegeheimen, nieuwe familie, het zoeken van je biologische vader, hoe je hem moet noemen en nog veel meer!